Lynette Bryson är nattbefälhavare på Stena Adventurer som seglar på rutten Holyhead–Dublin mellan Wales och Irland.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Färjetrafik | Folk/företag

Hon är Stena Lines första kvinnliga befälhavare

I dag onsdag är det internationella dagen för kvinnor i sjöfarten. Samma dag meddelar Stena Line att de anställt sin första kvinnliga befälhavare, Lynette Bryson, 34 år från Skottland, på Stena Adventurer.

Det var under förra året som IMO instiftade dagen International Day for Women in Maritime som årligen firas den 18 maj. Det för att främja rekrytering, behålla de kvinnor som satsat på en karriär till sjöss, uppmärksamma betydelsen för hela sjöfartssindustrin med fler kvinnor och för att komma till rätta med den rådande obalansen mellan könen inom sjöfarten.

Viktigt för att uppmuntra fler

Just denna dag meddelar Stena Line att de har anställt sin första kvinnliga befälhavare. Det handlar om 34-åriga Lynette Bryson från Skottland som är nattbefälhavare på Stena Adventurer som seglar mellan Holyhead och Dublin. 

– Eftersom endast 2 procent av världens 1,2 miljoner anställda inom sjöfarten är kvinnor, är det viktigt för oss att uppmuntra fler kvinnor att söka sig till vår bransch. Därför är det med stor glädje som vi kan meddela att Lynette Bryson har utsetts till vår första kvinnliga befälhavare. I dag visar vi att kvinnor kan ha framgångsrika karriärer till sjöss och Stena Line kommer fortsätta arbeta för att stötta dessa, säger Margareta Jensen Dickson, Group Head of People and Communications på Stena Line.

Hoppas kunna inspirera

Lynette Bryson studerade fysik och tillämpad matematik vid Glasgow University innan hon specialiserade sig i sjöfartsstudier vid Warsash och Glasgow Maritime Academies. Hon har tidigare arbetat inom kryssningssektorn och på Marine Scotland innan hon 2017 började på Stena Line som Second Officer.

– Jag växte upp i en liten fiskeby på det skotska höglandet och redan från en tidig ålder levde och andades jag havet. Under min skoltid förstod jag att jag inte ville ha något kontorsjobb – jag var helt enkelt tvungen att arbeta till havs. Jag är otroligt stolt över att segla som befälhavare på Stena Adventurer, och detta hade inte varit möjligt utan stödet från mina kollegor på Stena Line. Jag hoppas att min position kan inspirera fler unga kvinnor att våga eftersträva en framgångsrik karriär till sjöss, säger hon i pressmeddelandet.

Stena Adventurer är byggd 2003, är 210 meter lång, har kapacitet för 1.500 passagerare och har 3.400 filmeter för last.