Fotograf: Gordon Hislip

Kategori: Färjetrafik

Stängda gränser rör om för Stena Line

Omvärldens stängningar av gränserna mot både England och Danmark har fått konsekvenser för Stena Line som tvingats stänga ner delar av sin passagerartrafik. 

Det var under måndagen som en lång rad länder valde att stänga gränsen mot Storbritannien på grund av det nya muterade coronaviruset, vilket bland annat betydde att Stena Line tvingades stänga passagerartrafiken på linjerna Hoek van Holland–Harwich, samt Fishguard–Rosslare och Dublin–Holyhead på Irländska sjön.

– Vi är ganska vana nu vid förändrade förutsättningar, särskilt för passagerartrafiken med anledning av reserestriktionerna som varit. Vi följer alltid myndigheternas krav, men både för oss och våra passagerare är det jättedålig tajming att detta kom precis före jul eftersom många vill ta sig hem till nära och kära, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line till Sjöfartstidningen.

Dock ska irländska myndigheter ha infört olika typer av möjligheter för sina medborgare att ta sig hem.

”Det är jättedålig tajming att detta kom precis före jul eftersom många vill ta sig hem till nära och kära”

Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Ingen trafik inställd

Frakttrafiken har kunnat fortsätta som tidigare på rederiets linjer. Frankrikes stopp av både passagerare och frakt till Storbritannien under 48 timmar har inte drabbat Stena Line mer än att godsvolymerna ökat ytterligare. 

– Det är totalt helt fullt på alla fartyg när det kommer till frakt med anledning av Brexit. Frakten har gått upp med mellan 15 och 20 procent på nåde Nordsjön och Irländska sjön, säger Carl Mårtensson.

Flyttade fram Brexitförstärkning

En konsekvens blev att rederiet valde att tidigarelägga Stena Foretellers trafikstart mellan Rosslare–Cherbourg till tisdag 22 december istället för 4 januari, vilket betyder en dubblerad fraktkapacitet. Fartyget kommer att trafikera på linjen tillsammans med Stena Horizon.

– Jag är glad att se att vårt operativa team på Irländska sjön kunnat snabba upp introduktionen av Stena Foreteller, vilket ger vital ytterligare kapacitet inför julen, säger Niclas Mårtensson, Stena Lines vd, i ett pressuttalande.

– Vi har lyckats hålla vitala försörjningslinjer öppna för livsmedel och medicinska förnödenheter under hela Covid-19-pandemin och ännu en gång har vi visat vår flexibilitet och förmåga att kunna reagera snabbt på marknadens krav, säger han vidare i uttalandet.

Fortsätter segla till Danmark

Det nya muterade viruset har även påträffats i Danmark, vilket fick den svenska regeringen att under måndagen fatta beslut om att stänga den svenska gränsen mot Danmark. Men det påverkar inte Stena Lines avgångar mellan Göteborg–Frederikshavn och Halmstad–Grenå.

– Vi fortsätter segla med de avgångar vi har, dels eftersom godstrafiken är undantagen och dels eftersom det finns undantag för personer som arbetar eller har bostad i Sverige. Det finns ett nödvändigt resande och godstrafik som måste fortsätta, säger Carl Mårtensson.

Lettland stänger gränsen mot Sverige

Även Stena Lines trafik från Nynäshamn till Lettland har drabbats av restriktioner kring passagerartrafiken eftersom Lettland stängt gränsen mot Sverige mellan 21 till 27 december, vilket är kopplat till den ökade smittspridningen i Sverige.

– Det finns undantag här med och det är för människor som har arbetsintyg och just nu är det väldigt många som reser i arbetet och som ska hem till jul. Vi har en uppfattning att ganska många av de bokade resorna som vi har kommer att kunna genomföras, säger Carl Mårtensson.