Kategori: Tank | Hamn/Logistik | Miljö

St Petersburg får kondenseringsanläggning för naturgas

Gazprom bygger en stor LNG-anläggning i östra Finska viken. Den flytande naturgasen ska skeppas till främst den europeiska marknaden.

Alexey Miller, ordförande för den ryska gaskoncernen Gazprom, och Alexandr Drozdenko, guvernör för Leningrad oblast (en motsvarighet till län), har undertecknat ett intentionsavtal om att i St Petersburgsområdet låta bygga en anläggning för kondensering av naturgas till LNG. Också Rysslands president Vladimir Putin deltog i ceremonin.

Administrationen för Leningrad oblast lovar att tillhandahålla mark, tillstånd och rättigheter och det statliga gasmonopolet Gazprom förbinder sig att bygga LNG-anläggningen som får kapacitet för 10 miljoner ton årligen. Parterna ska nu utreda var anläggningen ska lokaliseras. Gazprom utesluter inte möjligheten att engagera andra företag i projektet.

Tillväxttrend

Enligt Alexey Miller har LNG-marknaden uppvisat en stadigt tillväxttrend under de senaste åren. En ökande efterfrågan på LNG kräver mer kondenseringskapacitet.

– Som ett globalt energiföretag som är ledande på produktion överföring och marknadsföring av gas ska Gazprom självfallet stå i frontlinjen för banbrytande trender och främja en expansion av exportmarknader för rysk energi, säger Miller.

Den nya anläggningen ska huvudsakligen förse den europeiska marknaden med LNG, men en del av exporten kan också riktas till Latinamerika. Vidare planeras en del av produktionen för bunkermarknaden och småskaliga leveranser till Östersjöområdet. 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.