Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi

Strejken i skärgårdstrafiken över

Färjorna i Stockholm och Göteborg har åter börjat gå enligt tidtabell – arbetsgivare och fack har enats om ett nytt treårigt avtal.

De stridande parterna – Almega Tjänsteföretagen och fackförbundet Seko – har sagt ja till medlarnas nya bud i konflikten kring skärgårdstrafiken. Det innebär att stridsåtgärderna dras tillbaka, strejken avslutas och verksamheten återupptas omgående. Det nya avtalet löper över 36 månader och har en nivå på 6,8 procent. Det sista året är uppsägningsbart. 

– Vi har nu fått behålla ett modernt, rättvist och jämställt kollektivavtal för våra medlemmar på detta område, säger Seko:s förbundsordförande, Janne Rudén.

Almega är dock inte lika entusiastiska som Seko och är öppet missnöjda med att, som de ser det, kollektivavtalet inte moderniseras med bland annat individuell lönesättning i högre utsträckning.

– Vi är övertygade om att Seko har förstått hur viktig avtalets modernisering är för skärgårdsrederierna. Det handlar om konkurrenskraft och framtid. Båtar som kör nöjeskryssningar kan inte långsiktigt leva med sämre villkor än restauranger i land. Annars kommer ett antal skärgårdsrederier att obönhörligen att lida sotdöden, säger Stefan Koskinen förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen.

Kommentarer

 • Raul Castro

  Det har inte slagit avdelningen fulkapitalister att villkoren för resturanganställda är för dåliga.
  Det märkte jag häromdagen när servitrisen inte kunde åstadkomma en delad nota eller visste skillnaden på de vin hon serverade. Dessutom var kunskapen om kubansk rom & cigarrer nästan obefintlig !
  Betalar man skit så får man skit anställda.

  • Kalle Kanon

   Vad har detta med artikeln att göra? Berätta vilka servitriser som har koll på cigarrer….drick du lite mer kubansk rom och förstör de få återstående hjärncellerna du har kvar.

 • Abdreaa Åaenholm

  Utmärkt att konflikten är över. utveckla nu gemensamt verksamheten! OM ni inte gör det blir ni akterseglade.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.