Fotograf: Eustace Bagge

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Haveri

Sju döda efter olyckan i Genuas hamn

Sju människor har hittats döda och två personer saknas fortfarande efter att ett fartyg kört in i ett kontrolltorn i Genuas hamn i Italien förra veckan. 

Det innebär att olyckan är det värsta sjöfartstillbudet i Italien sedan Costa Concordia gick på grund och förliste i januari 2012, då 32 människor omkom.  

Rasade i vattnet 

Väderförhållandena var goda när det 239 meter långa roro-/containerfartyget Jolly Nero vid 23-tiden på tisdagen den 7 maj skulle manövrera sig ut ur Genuas hamn med hjälp av bogserbåtar och två lotsar. Av okänd anledning tycks befälhavaren plötsligt ha tappat kontrollen över fartyget, som då kört rätt in i hamnens kontrolltorn. 

Kollisionen blev våldsam och fick till följd att det över 50 meter höga tornet, som såg ut ungefär som de kontrolltorn som finns på flygplatser, kollapsade och rasade rätt ned i hamnbassängen.  

– Det är en fruktansvärd tragedi. I nuläget har vi ingen förklaring till olyckan, sa Genuas hamnchef Luigi Merlo till den lokala tv-stationen Primocanale kort efter olyckan.

Många i tornet

Olyckan inträffade när det var skiftbyte bland personalen, vilket innebar att fler personer än normalt befann sig i kontrolltornet.   

Två av de omkomna uppges ha varit hamntjänstemän, medan en var lots och tre arbetade för kustbevakningen. Den sjunde har ännu inte identifierats och två personer saknas fortfarande. Dessutom skadades fyra personer, varav två allvarligt.    

Utredning på gång 

Ännu finns ingen förklaring till olyckan. Åklagare har inlett en utredning för att utröna om det hela berodde på ett motorhaveri eller om ett mänskligt misstag ligger bakom tragedin.

– Två motorer tycks ha strejkat och vi tappade kontrollen över fartyget, sade kaptenen direkt efter olyckan till den lokala nyhetstidningen Il Secolo XIX.

En annan teori är enligt italienska medier att det kan ha uppstått någon form av problem med kopplingen till de två bogserbåtar som skulle dra fartyget ut ur hamnen. 

Det italienskflaggade roro-/containerfartyget Jolly Nero är byggt 1976 och har en dödvikt på 30.866 ton. Fartyget ägs av det italienska rederiet Ignazio Messina & C.