Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Kultur

Tutade för sjöfolket

Vid lunchtid under första maj genomfördes en hyllning av sjömän och deras arbete under den pågående krisen genom att fartyg tutade i sina mistlurar i hamnar över hela världen.

Det är genom ett initiativ från rederiernas internationella organisation International Chamber of Shipping, ICS, som det genomfördes en global kampanj under första maj där fartyg i hamnar över hela världen tutade i sina mistlurar exakt klockan 12.00. Det för att visa uppskattning för sjöfararnas arbete under krisen och för att belysa sjöfartens stora betydelse för leveransen av mat, bränsle och mediciner.– Utan ombordpersonalen står sjöfarten stilla och vi är stolta över att sjöfarten trots denna kris levererar de förnödenheter som samhället behöver och det vore omöjligt utan ombordpersonalen. I Sverige arbetar i dag cirka 10.000 personer ombord och 100.000 i den hela svenska sjöfartssektorn, men på grund av covid-19 har minst 4.500 personer inom sjöfarten tvingats till varsel, permitteringar eller uppsägningar, säger Föreningen Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström i ett pressmeddelande.

Heroes at sea

Evenemanget är del av den internationella kampanjen Heroes at sea som har en egen hashtagg i sociala medier som är #HerosAtSeaShoutout. Ett av rederierna som deltog i kampanjen med sina fartyg är Tallink Silja. – Den pågående krisen påverkar samhället på alla nivåer, världen över. Vår bransch är hårt drabbad, men som alltid har vår besättning fortsatt att göra sina jobb på ett flexibelt, effektivt och professionellt sätt varje dag. Många av dem har varit tvungna att vara borta från sina familjer i veckor åt gången under denna svåra tid för att säkerställa att vi drar vårt strå till stacken och hjälper till att att hålla våra ekonomier igång, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja i ett pressmeddelande.

Stena Line hängde med

Även Stena Line deltog i hyllningen.

– Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket. På våra färjor transporteras exempelvis mediciner och material till sjukvården, livsmedel till butikshyllorna samt reservdelar och råvaror till industrin. Inget av detta vore möjligt utan våra medarbetare ombord på våra fartyg och i våra hamnar och det vill vi uppmärksamma i dessa utmanande tider, säger Erik Lewenhaupt, kommunikations- och hållbarhetschef på bolaget i ett pressmeddelande.

Hyllas även i Finland

Även runt om i de finska hamnarna tutade fartyg för att uppmärksamma sjömännens arbete. – På första maj firas traditionellt arbetets dag, och vi hoppas att sjöfararna i och med evenemanget denna valborg får det erkännande som de förtjänar, och att uppskattningen mot sjöfarare, vid sidan om arbetare i andra samhällskritiska uppgifter, blir kvar också efter undantagsförhållandena, säger Tiina Tuurnala vd för organisationen Rederierna i Finland i ett pressuttalande.