Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Ekonomi | Folk/företag | Utbildning

Rederier erbjuder alternativ till pirateri

En miljon dollar i ett första steg för att få somalier att välja andra vägar än att bli pirater. Stena, Shell, BP Maersk och de japanska rederierna MOL, NYK och K-Line stöder insatser via FN.

–Vår förhoppning är att detta initiativ från sjöfartens sida kommer bidra till att lägga grunden för en framtida somalisk generation, som har valmöjligheter och inte tolererar piratverksamhet. Säkerhet för våra sjömän är en viktig anledning till att vi medverkar i detta, säger Carl-Johan Hagman, CEO Stena Shipping.

Stödet ges till FNs utvecklingsprogram UNDP och dess projekt Alternative Livelihoods to Piracy in Puntland and Central regions som har till syfte att långsiktigt stödja somaliska ungdomar och deras verksamheter inom fiske, oskapsskötsel eller handel. Dessutom ska programmet erbjuda utbildningsmöjligheter inom affärsutveckling i de utvalda regionerna Gar’ad, Eyl, South Galkayo, Adaado, Hafun och Bander Beyla.

– Det finns många bra organisationer i Somalia men vi har valt att stödja FN eftersom de har det här programmet igång, säger Claes G. Berglund, Stenas ansvarige för hållbarhet och offentliga relationer.

– Vi rederier hanterar problemet med pirater genom att ha beväpnade vakter ombord, och det har hjälpt, men grundorsaken till problemet är det instabila läget i Somalia. Nu vill vi och våra partners i det här visa att vi gör något åt grundorsaken, inte bara sätter plåster på såren genom att sätta beväpnade vakter ombord på våra fartyg.

Första steget, med en miljon dollar, sjösätts nu i februari men de sju företagen har redan utlovat ett steg två med ytterligare en och en halv miljon dollar.

– Vi har lovat totalt 2,5 miljoner dollar. Första steget är att stödja det här FN-programmet som ska löpa under två år. Vad steg två blir får vi se det kan bli en fortsättning med FN eller det kan bli något annat projekt. Vi har ett avtal med FN nu om rapportering av hur det går , vi vill så klart se at vi inte slänger våra pengar i sjön.

Kommentarer

  • Segla väl

    Satsa pengar i somalia men inte på Svenska sjöbefälselever.
    Stena är ett rederi som ligger rätt i tiden.

  • Hans

    Ett lovvärt initiativ, men beloppen känns lite snåla för att dessa pirater skall ägna sej åt något annat. Var det inte fiskare som blev sura för att fiskebåtar från rikare länder dammsög vattnen utanför Somalia, och i ren desperation började med sjörövar banan ? Det krävs säkert enormt omfattande verksamhet för att få dem att välja annan sysselsättning. Piratverksamheten omsätter vad jag förstår betydande belopp, och dessa herrar som lever på detta högst upp i hierarkin lever bra på detta. Tyvärr så är det nog så att vi behöver mer bevakning av haven och riktade insatser om deras fästen för att få bort ohyran. Med andra ord så skall de veta att det kostar att ge sej på fartyg till havs. Jag tror det dröjer ett bra tag innan Volvo lastvagnar startar fabrikation i Somalia…..

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.