Omdiskuterad expertgrupp mot sexualbrott ombord

I helgen blev en expertgrupp, sammansatt av Viking Line tidigare i år som ett led i arbetet för trygghet ombord på sina färjor, föremål för debatt.

Relaterade artiklar

I gruppen anlitades bland andra Katerina Janouch, författare, sexrådgivare och journalist. Syftet med gruppen är att samla personer med specialkompetens för att förebygga sexualbrott ombord. Janouch, som på senare år blivit en stridbar debattör, publicerade i fredags en bild på riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca (v) på Twitter tillsammans med kommentarer, en publicering som snabbt fick mycket kritik för att vara olämplig på flera sätt. Janouch tog därefter bort inlägget. 

”Tvingas omvärdera”

Viking Line skrev i helgen på sin Facebooksida (ett inlägg som nu också är borttaget):

”Viking Line anser att Katerina Janouch publicering av bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag. Vi har klargjort detta för Katerina Janouch. Efter semesterperioden kommer arbetet med rådet att utvärderas och då tar vi ställning till dess framtida roll och sammansättning, där vi tvingas ompröva Janouchs roll i rådet.”

Avslutade samarbetet

På måndagen tog Viking Line beslutet att avsluta samarbetet med Katerina Janouch med omedelbar verkan, efter ytterligare turer i debatten och en polisanmälan för förtal mot Janouch.

– Redan igår konstaterade Viking Line att den tweet som Katerina Janouch lade ut i helgen inte är förenligt med vårt trygghetsarbete. Mot bakgrund av att hon har valt att fortsätta i samma spår samt att en polisanmälan har upprättats under dagen idag, är Viking Lines förtroende för henne nu förbrukat. I övrigt har vi inga kommentarer, skriver företagets informationschef Eleonora Hansi i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna.