Fotograf: US Navy

Kategori: Politik

Ökänd piratboss gripen

Piratbossen Mohamed Abdi Hassan har gripits i Belgien efter att ha blivit lurad dit. EU välkomnar gripandet.

Mohamed Abdi Hassan befinner sig nu i ett häkte i Brügge efter att ha gripits på en flygplats i Bryssel under lördagen. Gripandet skedde i samband med att han klev ur ett flygplan från Nairobi, Kenya.

Tillsammans med Mohamed Aden, tidigare ledare för Himan och Heebregionen i Somalia, kommer Mohamed Abdi Hassan att åtalas för kidnappning, sjöröveri, organiserad brottslighet, enligt åklagaren i fallet rapporterar AFP. 

Åtalet gäller kapningen av det belgiska torrlastfartyget Pompei, 1.760 dwt, 2009. Fartyg hölls i 70 dagar utanför den somaliska kusten. De nio besättningsmedlemmarna, inklusive två belgiska befäl och en holländsk kapten, hölls under grymma förhållanden innan en lösensumma släpptes via flygplan.

Lurades till Belgien

Två pirater kunder gripas, de dömdes till fängelse i tio respektive nio år. Men den belgiska Åklagarmyndigheten fortsatte att driva fallet och ville komma åt hjärnorna bakom operationen, de vill säga de som finansierade och organiserade kapningen. Via förhör med besättningen ombord på Pompei och de gripna piraterna riktades misstankarna mot just Mohamed Abdi Hassan.

Via en raffinerad plan lockade myndigheterna Mohamed Abdi Hassan till Belgien genom hans kumpan Mohamed Aden. Den senare kontaktades av ett ”filmbolag” som ville ha med Mohamed Abdi Hassan som expert i en dokumentärfilm om sjöröveri, filmen skulle bland annat spegla Mohamed Abdi Hassans liv som pirat.

I januari i år meddelade Mohamed Abdi Hassan att han upphör med sjöröveri efter åtta år och utlovade dessutom att övertala andra pirater att sluta med kapningar och attacker mot fartyg. 

EU: ”Ett betydande steg”

En officiell FN-rapport beskriver Mohamed Abdi Hassan som en av nyckelfigurerna i piratverksamheten utanför Somalia. Han misstänks bland annat för att vara inblandad i kapningen av det ukrainska roro-fartyget Faina 2008 som var lastat med 33 ryska stridsvagnar. Faina släpptes efter 134 dagar, enligt uppgifter efter att en lösensumma på USD 3,2 miljoner betalats. Mohamed Abdi Hassan ska också ha varit inblandad i kapningen av den saudiska råoljetankern Sirius Star 2008. Sirius Star, 318.000 ton dödvikt, var vid tidpunkten för kapningen det största fartyget som kapats av pirater. Hon släpptes efter att en lösensumma på USD 3 miljoner släppts från ett flygplan.

En talesperson för EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, Catherine Ashton, välkomnar gripandet och beskriver det hela som ett genombrott.

– Medan vi till fullo respekterar principen om att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats, så välkomnar vi gripandet och ser det som ett betydande steg i kampen mot sjöröveri, säger Sebastien Brabant, till AFP.

Kommentarer

 • Anonymous

  Det är utmärkt att arbetet med gripandet av sjöröveriets huvudmän börjar att ta fart. Hittills så var det en del av ”fotfolket” som fick ta konsekvenserna. av sina brottsliga handlingar. Nu är det dags att samla bevis inför de kommande rättegångarna beträffande huvudmännens inblandning. Sedan är det ”bara” att hämta dem. Man känner ju till var de finns.

 • Anonymous

  Och så sedan borde man ju egentligen behandla dem på samma sätt som de behandlat sina fångar!

 • ANONYM

  Det var på tiden! Vi som har och de som fortfarande arbetar på sjön, finner stor avsky för dessa människor som bedriver denna piratverksamhet utanför Somalias kust och inte bara där, deras horribla verksamhet har även befunnits långt ut i Indiska oceanen. Men detta är inget nytt fenomen, det har funnits på västsidan av Afrika långt tidigare än när det började runt Somalia.

 • lassea

  Där satt små somaliska män i Södertälje och i norrort och samlade in pengar”de går till al shabab som är en humanitär organisation”,blev svaret om man frågade! Hur många har lagt pengar i deras bössor?

 • lassea

  På den tiden som ”anonym”refererar till lade man ut krossglas på däck om man inte var en sovjetisk båt för de hade beväpnad eskort och använde den också.Detta utanför west afrika
  Det vill till en ickeköpt jury och en jury som inte är family med alla(h)

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.