APM Terminals.

Fotograf: Emmy Jonsson

Kategori: Hamn/Logistik

Oceangående direkttrafik får APM att växa

49 procent av den totala svenska containermarknaden hanterades under årets andra kvartal av APM Terminals Gothenburg, den högsta siffran sedan 2015. Den oceangående direkttrafiken är en orsak, uppger bolaget.

Containermarknaden i Sverige minskade under årets första halva med närmare 4.000 TEU, medan volymerna via APM Terminals Gothenburg ökade med 20.000 TEU. Under årets andra kvartal hanterades 49 procent av den totala svenska containermarknaden av APM. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande, och anger två viktiga anledningar till tillväxten: dels den oceangående direkttrafiken mellan APM Terminals i Göteborg och världsmarknaden, och dels hållbara järnvägsförbindelser till och från alla delar av Sverige.

”Ökade klimatkrav”

– Andelen gods som fraktas till och från terminalen via järnvägen växer kraftigt och är nu uppe i 55 procent. Den stora efterfrågan på smarta järnvägslösningar, är ett resultat av ökade klimatkrav bland företagen, i kombination med rådande chaufförsbrist. Dessutom ser våra kunder att järnvägen är enkel att använda och mycket pålitlig, något som är högt eftertraktat i en orolig logistikvärld, säger Svante Altås, Sr. Sales Executive på APM Terminals Gothenburg, i pressmeddelandet. Han fortsätter:

– Vi hanterar idag 75 fullastade tågpendlar varje vecka, från Piteå i norr till Karlshamn i söder. Kombinationen järnväg och direktsjöfart är tveklöst det logistikupplägg som sparar mest tid och miljöpåverkan.

Mellanlagring närmare slutdestinationerna

Tidigare i september presenterade APM Terminals och Göteborgs Hamn AB – tillsammans med flera av hamnens inlandsterminaler – ett initiativ som går ut på att erbjuda lokal mellanlagring av importcontainers på inlandsterminaler runt om i Sverige. Syftet är att flytta mellanlagring från hamnen till inlandsterminaler närmare godsets slutdestinationer i större utsträckning och på så sätt möjliggöra ytterligare optimering av kundernas logistikupplägg.