Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Container | RoRo

Obehöriga greps i Göteborgs hamn

Tre personer greps för grovt olaga intrång i Göteborgs hamn natten till torsdagen. Enligt polisen skulle personerna högst sannolikt försöka ta sig vidare till England.

Det var vid halvtvåtiden natten till torsdagen som en väktare upptäckte att tre obehöriga personer befann sig inne på hamnområdet vid Indiska oceanen i Arendal i Göteborgs hamn. Polis larmades och kort därefter greps de tre männen.

Eftersom de tre personerna uppehöll sig olovligt inne på ett skyddsobjekt är de nu misstänkta för brott mot skyddslagen och för grovt olaga intrång.

Immigranter

Polisen uppger att de tre personerna är immigranter med flyktingstatus som hade anlänt till Sverige under onsdagen, där avsikten med intrånget högst sannolikt var att de skulle ta sig ombord på ett fartyg till England.        

– Det här är något som har ökat på senare tid. Vi har haft ett flertal ärenden av den här typen under de senaste tre-fyra månaderna, men jag har än så länge inga uppgifter på hur exakt många det rör sig om, säger Stefan Gustafsson, presstalesman för polisen i Region Väst, till Sjöfartstidningen.

Upp på lastbil

Även om det också har förekommit att personer försökt ta sig in i Sverige via inkommande fartyg handlar det alltså framförallt om att man försöker ta sig ut från Sverige.

– Ja, man försöker komma ombord på något transportfartyg utan att lösa biljett helt enkelt, oftast genom att ta sig upp på någon lastbil som ska köra ombord på fartyg som i de flesta fall alltså ska vidare till England, säger Stefan Gustafsson.

Bekräftar uppgifterna

Från Göteborgs Hamns sida bekräftar man polisens uppgifter.

– Ja, det stämmer. Detta är något som har ökat det senaste halvåret, och framförallt handlar det alltså om flyktingar som försöker ta sig in i hamnen för att sedan ta sig ombord på fartyg som ska till England, säger Cecilia Carlsson, pressansvarig på Göteborgs Hamn, till Sjöfartstidningen.

Kommentarer

  • Förnamn Efternamn

    Skyddsvakts, inte väktare.. Stor skillnad!

    • Den grymme

      Ingen bryr sig vakt som vakt

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.