Fotograf: Pierre Adolfsson/Adam Bergman

Kategori: Utbildning | Arbetsmarknad

”Oacceptabelt med trakasserier”

Hälften av alla sjöfartstudenter som svarat på Sjöfartstidningens enkät har utsatts för trakasserier – något som både Chalmers och Sjöfartshögskolan tar på stort allvar och som de anser är helt oacceptabelt.


Redan prenumerant? Logga in här


Prenumerera

DIGITAL

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv

 

Från 89 kr/månad

 

KOMPLETT

 • Alla artiklar på sjofartstidningen.se
 • Sjöfartstidningens e-tidning
 • Tillgång till digitalt arkiv
 • Tidning i brevlådan 11 nr/år

Från 995 kr/år

Se alla erbjudanden.Kommentarer

 • Anonymous

  Jag blev utsatt för ett våldtäktsförsök ombord. Skepparn sade bara att ”du är en kvinna, det hör till i det här yrket”, arbetsskyddsmyndigheten struntade i min anmälan, polisen sade att det står ord mot ord och det är min sak att bevisa att detta har hänt, rederiet degraderade mig för att jag vågade klaga och ombord blev jag mobbat för att jag ”ställt till” det för andra ombord. Jag blev tvungen att säga upp mig och hörde senare att både ombords- och kontorsanställda hade gratulerat våldtäktsmannen för att han visade kvinnor där de står. Så ursäkta mig om jag inte tror på fina ord att man inte blir straffad om man vågar stå på sig.

 • Øystein B. Stokkan

  Dette er helt uaksebelt , de burde fra dømes sin stilling og aldri mer få seile
  hilsen Øystein
  Oslo

 • Jonas Lyddby

  Det är bedrövligt, absolut oacceptabelt och pinsamt för svenska rederier att trakasserier ombord fortfarande är ett problem för studenter 2015. Blev själv utsatt som elev 2005, påtalade problemen men blev avmönstrad och utställd i kylan. Jag fick tjata på bra för att på en ny båt kunna avsluta praktiken och fick därvid det avgörande stödet från sjöfartshögskolan i Kalmar. All heder till kansliet för det.

 • Hanna

  ”Mörkertal är fusk” – Får man inte ihop tillräckligt många våldtäkter, självmord, knarkbeslag, fågelinfluensafall eller daghemspedofiler för att motivera ökade anslag till sin myndighet eller hårdare tag mot den grupp man är ute efter, brukar man hänvisa till det stora ”mörkertalet”. (Göran Hägg)

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.