Fotograf: Arkivbild: Tullverket

Kategori: Säkerhet

Nytt knarkbeslag i Uddevalla

Ett nytt stort narkotikabeslag har gjorts i Uddevalla hamn. Tre personer är häktade för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var i torsdags i förra veckan som Tullverket i samarbete med Kustbevakningen slog till mot ett fartyg som hade anlöpt Uddevalla hamn från Colombia, och fann en större mängd narkotika, vilket Bohusläningen var först att rapportera om. Tre personer anhölls och har nu även häktats misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Förtegen om utredningen

På Tullverket, som ansvarar för förundersökningen, är man dock förtegen om detaljerna i beslaget, som vilken mängd och typ av narkotika som det handlar om.

– Det är ännu så länge för tidigt i utredningen, och vi vill inte avslöja några detaljer innan vi har hunnit hålla alla förhör. Om ett par veckor kanske vi kan delge mer information, säger Gill Eriksson, biträdande enhetschef för Tullverkets kriminalenhet till Sjöfartstidningen.

Beslag även i januari

Så sent som i januari gjorde Tullverket ett annat stort narkotikabeslag på ett annat fartyg i Uddevalla hamn. Då beslagtogs 25 kilo kokain, vilket av tullen ansågs vara det största i Uddevalla på 30 år. Det fartyget hade, precis som det vid senaste beslaget, gått från staden Barranquilla i Colombia. Att Tullen och Kustbevakningen slog till mot fartyget förra veckan var ingen slump, enligt Gill Eriksson.

– När vi väljer ut de fartyg som vi kontrollerar så gör vi först en riskbedömning. Var har de till exempel lastat någonstans innan de kom till Sverige.

– Nu fortsätter utredningen. Vi vill bland annat ta reda på vart narkotikan skulle någonstans, säger hon.