Fotograf: Tallink Silja

Kategori: Passagerarsjöfart

Nyrenoverade Tallink Silja-färjor

Flera av Tallinks färjor har renoverats, bland dessa Tallink Siljas svenskflaggade Galaxy och Silja Symphony.

Galaxy har nu varit drygt en vecka i trafik på linjen Stockholm–Åland–Åbo efter ett 16 dagars besök på varvet Remontowa i Gdansk. Fartyget har bland annat uppfräschade butiksytor, restauranger och en helt ny lekplats för barn, Silja Land. Ombord har även Fashion Street utvidgats med en 70 kvadratmeter shop in shop genom Superdry.

– Renoveringen av Galaxy har ytterligare stärkt vår position på rutten Stockholm-Åbo. Med ett modernt svenskflaggat fartyg som togs i trafik 2006, fortsätter vi att erbjuda våra resenärer fantastiska matupplevelser, högkvalitativ shopping och ett rikligt nöjesutbud för stora som små. De investeringar som vi gjort mellan 2014 och 2018 tillåter oss att driva utvecklingen framåt, för att i framtiden försäkra oss om att vi fortsatt behåller positionen som det ledande rederiet inom passagerar-och lasttrafiken i Östersjöns norra del, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja AB, i ett pressmeddelande.

Underhållsarbeten

Renoveringen av Galaxy gjordes i samband med en teknisk dockning, berättar Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja AB.

– Som alltid när ett fartyg torrsätts så görs en mängd underhållsarbeten och annat normalt underhåll. Allt långt ifrån synligt för våra gäster men mycket viktigt. Vi har gjort normalt underhållsarbete på fartygs botten, underhåll på roder och propellrar, servat fartygets stabilisatorer, så de fungerar optimalt för behagliga resor samt gjort underhåll på de viktiga samkörningsväxlarna som kopplar samman maskiner och propellrar. Samtidigt görs mängder med underhåll på ventilationssystem och inte minst på vattensystem ombord.

Landanslutning

Silja Symphony på rutten Stockholm–Mariehamn–Helsingfors, har under en två veckors dockning på Turku Repair Yard i Nådendal genomgått sin största uppgradering sedan 2014. Totalt har 6.500 kvadratmeter passagerarutrymmen renoverats och moderniserats för att ge resenärer en omfattande Silja Resort-upplevelse.

Silja Symphony har även försetts med landanslutning för el.

– Från början av mars kommer Silja Symphony att kunna koppla landström mellan fartyg och kaj under hamntid i Värtahamnen och senare i Helsingfors. Det betyder att fartyget inte behöver ha någon maskin igång till kaj för att alstra ström. Landanslutning ger flertalet vinster, både miljömässigt, genom att vi kan stänga av en maskin ombord och minska våra utsläpp, men även arbetsmiljömässigt i våra maskinrum, då det blir helt tyst där nere under dagtid. Det är som att som att koppla in en svensk småstad via en kabel. Det görs via en högvoltslösning som nu blir standard i Europa, säger Hans Friberg.