Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Fotograf: Olof Segerberg

Kategori: Passagerarsjöfart | Färjetrafik | Reportage

Nya ägaren ser potential

Investeringen i rutten Oslo–Köpenhamn ligger helt i linje med Gotlandsbolagets strategi. 

Läs mer: Världens äldsta start-up

De första månaderna sedan övertagandet har varit krävande men väldigt roliga, säger Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson. Mycket har hänt på kort tid. Han bekräftar att de köpte 700 sängar innan affären helt hade gått i lås.

– Vi har varit beredda att ta risker i det här projektet. Vi tar inte över en befintlig linje och kör den, utan vi tar över en institution som funnits sedan 1867, och vi gör det med en tydlig ambition att utveckla och förbättra.

Gotlandsbolaget renodlade för några år sedan sin verksamhet och sålde bland annat tankfartyg och varv. 

– Vi har en strategisk inriktning att växa inom passagerarsjöfart och kryssningar. Både Birka Gotland och Oslo–Köpenhamn är investeringar helt i linje med den strategi vi har, säger Håkan Johansson.

Vill få med sig medarbetarna

Han tror på linjen och dess utvecklingspotential.

 – Vi såg att DFDS under lång tid haft en strategisk inriktning mot annan typ av färjetrafik, mer gods- och fraktorienterad. Man hade under lång tid inte prioriterat den här linjen som handlar mer om ombordupplevelser än vad deras övriga linjenät gör, säger Håkan Johansson.

Nordic Pearl på väg ut från Oslo. Foto: Karl Körgmaa

När linjen köptes fick koncernen på Gotland 800 nya medarbetare. Över en natt fördubblades antalet anställda. Håkan Johansson säger att man tidigt insåg vikten av att få dem som arbetar på linjen engagerade i projektet. 

– Vi la mycket tid på att förklara för medarbetarna att vi är en ägare som verkligen vill satsa på linjen, attrahera fler resenärer och öka intäkterna för att inom några år kunna börja titta på nästa generations fartyg. 

Funderar på nytt tonnage

För även om mycket nu är nytt inredningsmässigt, så är det två äldre damer som idag trafikerar linjen. 

– Vi behöver titta på nytt tonnage, inte minst med tanke på utsläpp och för att skapa en hållbar kryssningslinje, säger Håkan Johansson och fortsätter: 

– Jag tror att många medarbetare i organisationen har tagit till sig vårt tänk, att utnyttja linjens fulla potential och investera i fartygen, för att sedan kunna titta på nästa generations fartyg. Det har skapat lite grann av en, kanske inte nybyggaranda, men lite åt det hållet. 

Hur långt har nybyggnadsplanerna kommit?

– Ambitionen är att inleda ett projekt för nästa generations fartyg inom något år, men det är inte påbörjat ännu. Nu har vi fokus här och nu. Vi behöver öka underlaget för att kunna ta investeringsbeslut i framtiden. Vi måste öka antalet passagerare och vi måste försöka öka frakten. Alla de delarna jobbar vi med, säger han. 

Första intrycket är bra

I februari i år beställde Gotlandsbolaget ett nytt fartyg till Gotlandstrafiken – en katamaran som ska drivas med en kombination av gasturbiner och en multifuel-lösning. 

– Där har vi tagit ett väldigt stort språng när det gäller minskade utsläpp och klimatneutralitet. Jag tror inte att tekniken vi har i det fartyget är den mest lämpliga för en linje av typen Oslo–Köpenhamn. Men att titta på teknik och bränsle för att få ner utsläppen kommer självklart att vara en viktig del även här, säger Håkan Johansson.

Är han nöjd med köpet av Oslo–Köpenhamnslinjen såhär långt? Håkan Johansson säger att det är alldeles för tidigt att säga om projektet är lyckat. De är än så länge bara i början och har en högsäsong framför sig. 

– För att lyckas med satsningen behöver vi få en effekt av mer passagerare och bättre lönsamhet. Men det första intrycket av den här investeringen är att det går som planerat och att mottagandet är väldigt bra. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.