Fotograf: Christiane Schröder, TT-Line

Kategori: Passagerarsjöfart

Nils Dacke blir Robin Hood – och tvärtom

TT-Line byter namn och besättning rakt av på fartygen Nils Dacke och Robin Hood. Samtidigt byter nya Nils Dacke till cypriotisk flagg.

– Vi gör bytet för att kunna utnyttja skrubberanläggningen på fartyget som tidigare hette Robin Hood, säger TT-Lines presschef Eva Jönsson till Sjöfartstidningen.

Robin Hood, fartyget med en skrubberinstallation, trafikerade tidigare linjen Trelleborg-Travemünde. Men eftersom turtätheten mellan Trelleborg-Świnoujście är större, väljer TT-Line att flytta gamla Robin Hood till den linjen, för att få bättre användning av skrubbertekniken när seca-direktivet införs vid årskiftet.

Välkända namn

Samtidigt byter de båda färjorna namn.

– Namnbytet är rent marknadsmässigt, berättar Eva Jönsson.

– Nils Dacke är välkänd i Polen, och Robin Hood är välkänd mellan Trelleborg-Travemünde.

Byter flagg

Personalen byts rakt av mellan de båda systerfartygen. Nya Nils Dacke byter från tysk till cypriotisk flagg och nya Robin Hood från polsk till tysk flagg.

– Flera av våra konkurrenter trafikerar under cypriotisk flagg, därför gör vi också det, säger Eva Jönsson.

Både Nils Dacke och Robin Hood byggdes 1995 på Finnyards Oy och är på 6.538 dwt.

Kommentarer

 • Anonymous

  ”Enda skillnaden blir att nya Nils Dacke byter från polsk till cypriotisk”

  Huh?
  Nya Nils Dacke, alltså nuvarande Robin Hood, har ju tysk flagg.
  De ska alltså flagga ut henne till Cypern.
  Nuvarande Nils Dacke, alltså nya Robin Hood, har polsk flagg.
  Blir det nåt flaggbyte för henne?

  Kan ni vänligen förtydliga hur det blir?

 • Fredrik

  Så Polackerna har sedan april månad i år blivit förtjusta och beroende av namnet Nils Dacke så att TT-Line måste byta namn på fartyget? Det måste ha marknadsförts väldigt intensivt.
  Det är alltså värt att måla om alla livbåtar och ändra i alla dokument av den anledningen? Känns märkligt måste jag säga.

 • Micke A

  Nils Dacke som bytte namn till Robin Hood, byte flagg också, från Polsk till Tysk, då Robin Hood som byte namn till Nils Dacke, byte flagg också, från Tysk till Cypriotisk.

 • Pär-Henrik Sjöström

  Tack för konstruktiva och informativa kommentarer! Det är precis som Micke A skriver: Robin Hood (ex Nils Dacke) har numera tysk flagg och skrubberförsedda Nils Dacke (ex Robin Hood) har numera cypriotisk flagg. Jag inför även dessa korrigeringar i vår nyhetstext.

 • Anonymous

  lite av alvar olsson i det hela,

 • Anonymous

  Sorgesam läsning för en som i slutet av 1990-talet hade i uppdrag att ordna med inflaggningen av tre av TT-Lines färjor som en positiv följd av sjöfartsstödet, som infördes på basis av Anders Lindströms utredning. Ja, det blev t o m fyra fartyg; katamaranen TT-Delphin var också ett tag under blågul flagg.
  Några år senare kom betänkandet (SOU 2006:20) om svensk tonnageskatt, vilken jag tror mig veta att bl a TT-Line var starkt intresserat av. Mitt exemplar av betänkandet står kvar i bokhyllan medan det som överlämnades till dåvarande kommunikations- eller infrastrukturministern, Åsa från Strömstad, nog har möglat bort i en skrivbordslåda på finansdepartementet.
  Är det för mycket att hoppas på att vi efter extravalet i mars 2015 får en mer sjöfartsvänlig regering i Sverige?

  • Ronny Ström

   Glöm det

 • Torsten på Kössö

  Sorry, nej jag är inte anonym författare till inlägget nedan, slant på tangenten.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.