Det var i lördags som det metanoldrivna containerfartyget Laura Maersk anlöpte Göteborg, vilket innebar startskottet för en ny slinga från Göteborg. Laura Maersk utgår från Bremerhaven med anlöp även i Helsingborg, Halmstad och Kalundborg och kommer nu att anlöpa Göteborg varje vecka. Det rör sig om en av världens första containerfartygslinjer med metanoldrift.
– Redan nu har många av våra kunder som importerar och exporterar via Göteborg valt sjötransporter med lägre utsläpp möjliggjorda av gröna bränslen och därmed minskat växthusgasavtrycket i sina leveranskedjor. Med Laura Maersks ankomst på veckobasis kopplar vi nu Göteborg till en grön korridor i Nordeuropa och ger Sverigebaserade kunder direkt tillgång till världens första metanoldrivna containerfartyg, säger Birna Ödefors, Area Managing Director Nordics på A.P. Moller Maersk i ett pressmeddelande.

En milstolpe för sjöfarten
Laura Maersk döptes i Köpenhamn den 14 september i fjol och har fått namnet Laura efter rederiets första ångfartyg från 1886. Maersk har ytterligare drygt 20 metanolfartyg i beställning för leverans mellan 2024 och 2027.
– Det här fartyget är en milstolpe i sjöfartens omställning så det är klart att det är både roligt och speciellt att hon nu ligger i veckotrafik på Göteborgs hamn. Vi kommer att få se allt fler fartyg på alternativa bränslen väldigt snart, och i grunden är det rederiernas allt skarpare omställningsmål som driver på utvecklingen där Maersk är en av de aktörer som ligger längst fram idag, säger Jacob Minnhagen, Senior Market Development Manager på Göteborgs Hamn AB i pressmeddelandet.
Viktigt för Göteborgs hamn
För Göteborgs hamn är anlöpet en viktig fjäder i hatten eftersom hamnen har som målsättning att bli Skandinaviens största hubb för förnybar energi. Förnybar metanol ses som en nyckelkomponent i bränslemixen. Jacob Minnhagen menar samtidigt att miljöprestanda blivit en allt viktigare parameter för fraktköparna i deras val av transporter.
– Det gynnar de rederier som har varit tidigt ute och redan idag är i gång med omställningen av sina flottor. De är också välpositionerade inför de internationella regelverk som blir allt skarpare i sin kravställning på den som vill vara en del av morgondagens hållbara transportsystem, säger han.