Arkivbild. Fartyget på bilden har inget med artikelns innehåll att göra.

Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Olycka | Arbetsmiljö

Matros omkom på bulkfartyg

I slutet av mars omkom en matros i besättningen på ett bulkfartyg med Cypernflagg utanför Södertälje. Dödsorsaken var troligen syrebrist i ett slutet utrymme, rapporterar tidningen Sjömannen.

Det var när fartyget låg på redden i väntan på kajplats som olyckan ägde rum. Matrosen hittades på durken i ett smalt schakt intill lastrummet av sina besättningskollegor, som gick ned i utrymmet med skyddsutrustning. Mannen fördes med helikopter till Karolinska sjukhuset, där han förklarades avliden.

Onödig olycka

– En väldigt tråkig och onödig olycka. Troligen har han drabbats av syrebrist och kvävts till döds, säger Transportstyrelsens fartygsinspektör Mikael Andersson, som var ombord på fartyget efter olyckan tillsammans med polis, försäkringsbolag och klassningssällskap, till tidningen Sjömannen.

Polisen har inlett en förundersökning om eventuellt arbetsmiljöbrott.

Erfaren sjöman

Den omkomne matrosen hade jobbat länge till sjöss. Transportstyrelsens hamnstatskontroll efter olyckan visar inga större brister. Fartyget är enligt myndighetens inspektör i gott skick och i vilotidsjournalerna finns inget att anmärka på, skriver Sjömannen.

Läs mer på sjomannen.se.