Fotograf: Espen Gees / Fjord Line

Kategori: Fartygsaffärer | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

LNG-färja levererad – bakslag för byggvarvet

Världens första kryssningsfärja som enbart drivs med LNG har i veckan levererats till Fjord Line. Samtidigt som rederiet slutför förberedelserna för trafikstart den 14 juli har byggvarvet fått ett tungt besked efter en förlust i skiljedomstol.

Stavangerfjord levererades den 8 juli och sätts i trafik mellan Hirtshals i Danmark och Bergen-Stavanger i Norge samt mellan Hirtshals och Langesund i Norge. Det danskflaggade fartyget har plats för 1.500 passagerare och upp till 600 personbilar. Systerfartyget Bergensfjord beräknas bli levererat om ett halvår. 

Fartygen är byggda av Bergen Group vid varvet i Rissa utanför Trondheim. Bergen har under en tid haft en omfattande tvist med polska Stocznia Gdansk som har byggt skroven till fartygen. Den norska koncernen har hållit inne betalningar med anledning av att leveransen av skrovet till Stavangerfjord försenats mer än sex månader.

Tvisten gick till skiljedom i Stockholm där parternas krav på varandra uppgick till totalt EUR åtta miljoner. Utslaget som nu kommit innebär att Bergen skall betala EUR 3,6 miljoner.

Bergen Group gjorde en förlust på NOK 178 miljoner första kvartalet i år. För 2012 rapporterades en förlust före skatt på NOK 955 miljoner.