Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

Lastfartyg på grund vid Fårö

Det finskflaggade lastfartyget Ramona gick tidigt på lördagsmorgonen på grund på Fårös västra kust. Under måndagen kunde en bogserare dra loss fartyget.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen gick det finskflaggade fartyget Ramona på grund vid Fårös västra kust, rapporterar flera medier. Fartyget var lastat med timmer och hade enligt Tidningarnas telegrambyrå lämnat Klintehamn på Gotlands västkust för att ta den norra vägen runt ön och sedan fortsätta mot Lettlands huvudstad Riga. Av någon anledning så ändrades inte kurs för att ta vägen runt ön utan fartyget fortsatte rakt mot den.

Inte berusad

Grundstötningen skedde söder om Lauterviken utanför ett naturreservat.

Fartygets kapten var inte berusad, men det finns enligt TT en misstanke om grov vårdslöshet i sjötrafik. Fem personer ska ha befunnit sig ombord på fartyget.

Ombord på fartyget fanns 24 000 liter brännolja. Inget utsläpp eller vattengenomträngning skedde i samband med grundstötningen. Ingen person kom heller till skada.

Liten risk för läckage

Ärendet har tagits över av Statens haverikommission och kustbevakningen. Enligt de första inspektionerna som gjordes av fartyget under helgen så bedömdes risken för läckage som små.

På måndagen vid 13.15-tiden kunde en bogserare dra loss fartyget, efter att en bärgningsplan tagits fram och godkänts av Transportstyrelsen. Kustbevakningens flygplan har från luften inte kunna upptäcka något utsläpp.

– Lyckligtvis befann sig fartygets egna tankar akteröver, med fritt vatten under, vilket trots allt gjorde förutsättningarna gynnsamma för att kunna dra loss henne och undvika ett oljeutsläpp. Vädret har också varit till vår fördel och samverkan med alla inblandade, säger Johan Torstensson, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.