Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Passagerarsjöfart | Folk/företag

Kiel-färjan firade 50 år

För 50 år sedan gjorde Stena Line den första turen mellan Göteborg och Kiel. Detta firades på onsdagen vid Tysklandsterminalen i Göteborg.

Starten av linjen mellan Sverige och Tyskland innebar samtidigt starten på rederiets internationalisering. Med sina 20 linjer i Europa förbinder i dag rederiet tio europeiska länder. En av talarna vid jubileumsfirandet var Niclas Mårtensson, vd för Stena Line, som framhävde just rederiets funktion som länk mellan bland annat Sverige och Tyskland.

– Göteborg-Kiel utgör fortfarande en viktig del av vårt linjenätverk och symboliserar även framtiden med tanke på metanoldriften på Stena Germanica.

Befälhavare på jungfruresan

Han avslöjade också att den första Stena Germanica egentligen skulle starta redan 1966, men på grund av den kalla vintern som rådde då fick man skjuta lite på premiärturen till den 24 april 1967. En av de mer celebra gästerna, 91 årige Alan Junger, var befälhavare på jungfruresan till Kiel.

– Jag är glad att se att linjen som jag har arbetat på i mer än 20 år fortfarande är aktiv.

Tog cykeln med på färjan

Talade gjorde även Ann-Sofie Hermansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg.

– Det är roligt att det inte är en gammal trött jubilar som vi firar utan en pigg 50-åring som jag hoppas kommer att blomstra i ytterligare 50 år. Tysklandslinjen fyller en viktig roll genom att vi får bort mycket gods från vägarna i Sverige och Danmark. Metonoldriften gör också att Stena har en världsledande roll och jag hoppas att Stena Line fortsätter att växa med Göteborg som bas, sade hon och mindes även tillbaka till ungdomsåren.

– Jag cyklade mycket i Europa förr och då startade ofta äventyren med Kiel-färjan.

Viktig handelspartner

På plats fanns även Pascal Andreasson från Mercy Ships som med sina flytande sjukhus hjälper de mest utarmade och sjuka människorna och som Stena Line samarbetar med. Anna Storm, vd på IT-bolaget Elicit, pratade bland annat om Tyskland som handelspartner. 

– Tyskland har i dag Europas största ekonomi och är Sveriges största handelspartner. I Tyskland verkar i dag 1.200 svenska företag, berättade hon.

Firandet fortsatte sedan ombord på Stena Germanica där Niclas Mårtensson fick äran att skära upp födelsedagstårtan, som givetvis var utformad som en Stena-färja.