Thomas Andersson, vd Stockholms Hamnar, Kristoffer Tamsons (M) Trafikregionråd i region Stockholm, Harry Bouveng, kommunstyrelsens ordförande, Nynäshamn, och Johan Edelman, marknadschef Norra Östersjön Stena Line.

Fotograf: Joacim Clarin/Stockholm Hamnar

Kategori: Folk/företag

Invigning av nya Östersjölinjen

Igår tisdag invigde Stena Line sin nya linje mellan Stockholm Norvik Hamn och Hangö Hamn i Finland.

Invigningen av den nya linjen Stockholm Norvik Hamn–Hangö Hamn skedde med en ceremoni i Stockholm Norvik, uppger Stockholms Hamnar och Stena Line i pressmeddelanden. Representanter från Stena Line, Stockholms Hamnar, Nynäshamns kommun och Region Stockholm fanns på plats.

Från 1 februari trafikeras den nya linjen av fartyget Urd med tre avgångar i veckan. Ett andra fartyg, Stena Gothica, ansluter till rutten i maj vilket ger dagliga avgångar från båda hamnarna. Båda fartygen har en kapacitet på 1.600 längdmeter och 186 passagerare.

”Fyller en lucka”

 Med fartyget Urds avgång på nya linjen mellan Stockholm Norvik Hamn och Hangö fyller vi en lucka i transportnätet. Nu har vi invigt en ny linje och en flytande bro mellan Mellansverige och södra Finland som också är efterfrågad på marknaden. Hittills har responsen varit mycket positiv vilket visar att vi har satsat helt rätt, säger Johan Edelman, marknadschef Norra Östersjön Stena Line, i pressmeddelandet.

Den nya linjen är det senaste steget i Stena Lines ambition att utöka och stärka sin position i Östersjöområdet. Den ska möta den ökade efterfrågan från fraktkunder på sömlösa transporter över Östersjön och vidare, uppger Stena Line.

Under 2021 satte rederiet in två förlängda fartyg på linjen Ventspils–Stockholm Norvik och framöver expanderar man genom att byta till två större och helt nybyggda fartyg på samma rutt. I och med invigningen av rutten Stockholm Norvik–Hangö startar därmed rederiets första Finlandstrafik.

”Hållbar varuförsörjning”

Fredrik Lindstål (C), ordförande Stockholms Hamn AB, säger i pressmeddelandet att Stena Lines satsning på ännu en linje från Stockholm Norvik Hamn bekräftar hur värdefull den nybyggda hamnen är för en hållbar varuförsörjning av Sveriges största konsumtionsområde.

– Hamnen har starka intermodala förbindelser med övriga Sverige både med väg och järnväg och har kortare avstånd till farleden än någon annan hamn på östkusten. Det är en succé att vi tillsammans kan växa med en helt ny linje mellan Sverige och Finland, säger han.