Fotograf: Agne Carlsson

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Intet nytt på Funchal-fronten

Kryssningsfartyget Funchal ligger fast förtöjd vid Frihamnen i Göteborgs hamn. Sent på fredagseftermiddagen hade Transportstyrelsen fortfarande inte fått besked om när klassningssällskapet ska utfärda det passagerarcertifikat som krävs innan deras fartygsinspektörer kan återuppta sin hamnstatskontroll. 

– Nej, vi har inte hört någonting och jag har inte en aning om när de kan tänkas bli klara. Det beror ju helt och hållet på hur mycket folk de sätter i arbete, säger Tryggve Rosengren, fartygsinspektör vid Transportstyrelsen. 

Förvånade inspektörer

Enligt Tryggve Rosengren blev han och hans kollegor tämligen förvånade när de klev ombord på Funchal på tisdagen och märkte hur det stod till med fartyget.

– De visste ju att vi skulle komma. Eftersom hon inte varit i trafik på ett tag så var hon ju automatiskt ett fartyg där vi skulle göra en prioritet ett-kontroll, och det visste befälhavaren. Men hoppet är ju det sista som överger en, och han trodde kanske inte att läget var så allvarligt.

Avbröt inspektionen

Med sig från Portugal hade fartyget ett interimcertifikat med restriktioner, vilket gällde under uppresan till Göteborg. På måndagen anslöt sedan representanten från klassningssällskapet, som skulle godkänna fartyget och utfärda ett giltigt Passenger Ship Safety Certificate, ett så kallat passagerarcertifikat, vilket är ett certifikat som måste finnas för att Transportstyrelsen ska utföra sin hamnstatskontroll. 

– Representanten insåg ju att de inte var klara med allt och då kunde han inte ge sig godkännande. Då var det heller ingen idé att vi fortsatte vår inspektion, utan beslutade att avbryta det hela. 

Även om man hinner åtgärda bristerna under helgen är det inte säkert att Transportstyrelsen hinner utföra sin kontroll i helgen. 

– Vi har ju alltid en inspektör i beredskap på helgen, men ringer de och meddelar att de är klara så får de ju ställa sig i kö som alla andra, säger Tryggve Rosengren, fartygsinspektör vid Transportstyrelsen. 

Kommentarer

 • Anonymous

  Vilket klassningssällskap är det?

 • Anonymous

  RINAVE

 • Anonymous

  I helgen har inget hänt får man anta??

 • Anonymous

  Senaste information från fartyget, kl. 10.24 måndag 2 sept:

  De återstående reparationerna beräknas vara klara vid lunchtid. Därefter ska nödvändiga certifikat utfärdas. Dagens avgång till Skottland är planerad att avgå enligt ordinarie tidtabell. Eventuella ändringar meddelas inbokade resenärer snarast.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.