Fotograf: Gotlandsbåten

Kategori: Passagerarsjöfart

Ingen trafik i år för Gotlandsbåten

Gotlandsbåten AB meddelar att det inte blir aktuellt med någon trafik sommaren 2014.

Rederiet uppger att det ännu är oklart när färjan Västervik kan komma att sättas i trafik och att det inte längre finns någon möjlighet att vänta. För varje dag som går drar företaget på sig kostnader och styrelsen finner det inte längre möjligt att dra ut på beslutet att komma igång med trafiken denna sommar. Även om det skulle finnas en teoretisk möjlighet att gå i trafik i slutet av säsongen uppges risken vara för stor, kostnaderna för höga och införsäljningsperioden för kort.

– Personalen har informerats och den del av personalen som är i land har sagts upp med en månads uppsägningstid, vilket innebär att de ska sluta cirka två veckor tidigare än sagt. Ombordpersonalen är anställda säsongen ut till 17 eller 24 augusti, sade marknadschefen Julia Bendelin på en presskonferens som lagts ut av helagotland.se.

Gotlandsbåten informerar vidare att man fortsätter att betala tillbaka de biljettpengar som kunderna betalat in.

Klassningen ej klar

Västervik ligger fortfarande kvar vid sin reparationskaj i Pireus. Klassningen uppges inte än vara klar och rederiet befarar att det efter genomfört stabilitetstest kan ta upp till fyra dagar att göra i ordning de papper som behövs för att hon ska få lämna kaj. Rederiet hade tidigare fått besked att dessa papper skulle ta några timmar att få klara.

Gotlandsbåten kommer nu att se över varenda utgift i företaget.

– Vi klarar oss genom att tänka smart och billigt. Vi har aktieägare som går in med lån, tar in mer kapital och vänder på alla stenar, sade Julia Bendelin.

Gotlandsbåten har inte för avsikt att ge upp.

– Vi kommer inte sälja biljetter förrän vi har fartyget i svensk hamn inför 2015. Vårt mål är att ha vårt fartyg på plats under 2014, meddelar rederiet.