Beslaget av cannabis.

Fotograf: Tullverket

Kategori: Hamn/Logistik | Säkerhet

Hamnarbetare misstänks för inblandning i knarkhärva

En hamnarbetare vid Trelleborgs hamn misstänks för att ha hjälpt knarksmugglare att undkomma Tullens kontroll. I fredags åtalades han tillsammans med två andra män.

Det var den 21 maj som en lastbil som Tullen misstänkte var inblandad i smuggling ankom med färjan från Litauen, skriver Tullverket i ett pressmeddelande. Tullkriminalens spanare var då redan på plats i hamnen. När lastbilen rullade av färjan dirigerades den av en hamnarbetare till en plats där den blev stående i två timmar. Det var först när Tullverkets skanner som röntgar fordon lämnade hamnen som lastbilen började röra på sig. Tullen gjorde då en kontroll av lastbilens fordonshandlingar och lät sedan lastbilen åka vidare under spaning för att kunna slå till mot nästa smugglingsled.

Ingrep i Svedala

Efter ett par dagars spaning bestämde sig spanarna att ingripa när lastbilen stod parkerad i Svedala.

– När vår personal bryter upp golvet i lastbilen visar det sig vara fullpackat med cannabisharts, totalt 308 kilo. Vi griper chauffören men fallet är långt ifrån slut för oss där. Vi ville verkligen gå till botten med misstankarna mot en av personerna som arbetade i hamnen. En hamnanställd som är inblandad i smuggling kan ställa till med stor skada i vårt arbete, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, i pressmeddelandet.

När hamnarbetaren senare greps påträffades patroner hos honom. Han åtalas därför även för vapenbrott.  Ett av de beslag som Tullverket gjort under utredningen är en telefon. I den fanns en krypterad app som Tullkriminalens IT-forensiker lyckats knäcka. Informationen i appen visar att chauffören blivit styrd under smugglingen, bland annat att han fått information om vilken person i hamnen som skulle kontaktas.

Har samverkat med litauiska myndigheter

I fredags åtalades tre män vid Ystad tingsrätt. De åtalade är en litauisk medborgare född 1978, en syrisk medborgare boende i Sverige, född 1997 och hamnarbetaren, en svensk medborgare född 1996. Tullverket skriver i pressmeddelandet att man även har samverkat med litauiska myndigheter som driver en utredning mot tre personer som frihetsberövats i Litauen med koppling till samma kriminella gruppering.

– Det här är ett av de största cannabisbeslagen vi har gjort. Trots att ligan hade en misstänkt medbrottsling i hamnen kunde vi komma åt dem. Genom gediget underrättelsearbete, omfattande spaning och användning av hemliga tvångsmedel nystade vi upp härvan säger Erik Friberg.