Hallå där, Erik Bråfelt – student på Sjöfart- och logistikprogrammet på Chalmers och en av två projektledare för Sjölog 2013 som arrangeras den 20-21 februari.
Hur går det med Sjölog 2013?
– Det går jättebra. Vi har satt ihop ett spännande seminarieprogram och lyckats locka hit rekordmånga utställande företag – trots att det ju faktiskt är lågkonjunktur och inte direkt några anställningstider.
Hur många utställare blir det?
– Totalt blir det 61 företag och organisationer, så vi är alltså större än någonsin.
Det måste kännas kul!?
– Verkligen. Men det har varit mycket jobb och vi har varit många som jobbat med det. Dels har vi varit två projektledare – jag själv och Ted Gustavsson – dels har det varit alla andra i projektgruppen som totalt består av nio personer.
För de läsare som inte känner till Sjölog – kan du berätta lite om det?
– Det är en bransch- och arbetsmarknadsmässa som anordnas en gång om året av Chalmers sjösektion på Lindholmen Science Park i Göteborg. I år arrangeras det för åttonde året, och det brukar vara 600-700 besökare. Man kan säga att det är en mötesplats för hela sjöfarten där studenter och företag kan träffas på ett avslappnat sätt. Studenterna får en chans att prata med potentiella arbetsgivare och man kan få förstahandsinformation om platser där man kan tänkas vilja göra praktik eller exjobb. För företagen blir det ett tillfälle att marknadsföra sig, knyta kontakter och ibland till och med rekrytera folk.
Ja, hur är det med det – erbjuds man jobb på stört på ett sådant här event?
– Vi har ingen riktigt statistik på det, men visst vet vi att det har hänt. Det där följer ju konjunkturen i stort, och i år är det ju som bekant inte så uppåt i branschen. Så i år har vi sagt till företagen att de inte ska känna något krav på sig på att behöva erbjuda våra besökare konkreta jobb. Vi har däremot påpekat att när marknaden vänder uppåt igen så har de ett rejält försprång gentemot sina konkurrenter om de varit här och marknadsfört sig.
Har ni något särskilt tema i år?
– Ja, årets tema för seminariedagen den 20 februari är ”Seca – hot eller möjligheter?” och handlar förstås om de kommande miljöreglerna. Tidigare har man ju mest pratat om hur man ska undvika och motarbeta reglerna, men nu när reglerna är ett faktum vill vi istället fokusera på vilka möjligheter detta innebär. Dels kommer folk från olika företag som till exempel Stena Line att berätta om hur de jobbar på att ta fram alternativa drivmedel, dels kommer vi att få höra hur svaveldirektiven konkret kommer att påverka sjöfarten och transportmönstret i stort.
Och så har ni lyckats locka hit Maria Wetterstrand också?
– Ja, hon kommer att prata om hur liknande beslut om ändrade miljöregler påverkat andra branscher och att nya miljökrav i andra fall faktiskt har lett till ökade konkurrensfördelar. Det ska bli väldigt intressant att höra på, och vi hoppas förstås att så många som möjligt kommer – både studenter och folk från företagen. Vi får plats med 300 personer i seminariesalen och det krävs ingen föranmälan.
Varje sådant här event måste ha tid avsatt för mingel – har ni tänkt på det?
– Självklart. Seminariedagen avslutas med en rejäl mingelstund där besökarna får en chans att knyta kontakt med varandra. Inte nog med det, själva mässdagen den 21 februari avslutas med den traditionsenliga Sjölog-banketten då både utställare, studenter och folk som jobbat med eventet bjuds på en trerätters middag. Det kommer att bli jättetrevligt.