Fotograf: Carl-Johan Jargenius

Kategori: Haveri

Fyllerimisstänkt kapten på Baltic Carrier

Befälhavaren på det grundstötta torrlastfartyget Baltic Carrier är anhållen och misstänkt för sjöfylleri.

Kustbevakningen meddelar att ett drygt 80 meter långt lastfartyg gick på grund utanför Helsingborg på kvällen den 24 september. Kustbevakningen har inte kunnat upptäcka några utsläpp av olja från fartyget, som heter Baltic Carrier och har Gibraltarflagg.

Anhållen

Efter klockan 21 på tisdagskvällen kom larmet att ett lastfartyg hade gått på grund nära stranden utanför Hittarp norr om Helsingborg. Orsaken till grundstötningen är ännu oklar, men befälhavaren är anhållen, uppger Kustbevakningen.

– Han är misstänkt för sjöfylleri alternativt grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik, säger räddningsledare Mattias Heneborn vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Girade inte

– De passerar en boj som heter M4 mellan Helsingborg och Helsingör. Där ska de gira babord, men i stället fortsätter de rakt fram. Det utlöser ett larm hos oss och våra operatörer börjar genast anropa dem via VHF-radion, men de svarar inte. Det går inte att etablera nån kontakt. Sen går de upp på land, säger Marco Svantesson, chef på Sound VTS till Helsingborgs Dagblad.

Inga tecken på oljeutsläpp

Kustbevakningens personal har varit ombord på lastfartyget. Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 003, som kan ta hand om större volymer olja, samt miljöräddningsfartyget KBV 048 är på plats. Även Transportstyrelsen har varit ombord på fartyget och inspekterat.

– Vi har inte hittat några tecken på oljeutsläpp. Men vi vill veta hur fartygets skrov ser ut och planerar därför att göra en undersökning med hjälp av våra dykare, säger Mattias Heneborn i Kustbevakningens pressmeddelande.

Bärgningsföretag kontaktat

Enligt Kustbevakningen är ett bärgningsföretag kontaktat, men de har inga besked om när en eventuell bärgning kan komma igång. Räddningsledaren säger att situationen är under kontroll.

– Vi bedömer att läget är stabilt. Några överhängande risker för utsläpp kan vi inte se just nu, konstaterar Mattias Heneborn.