Fotograf: Maersk

Kategori: Ekonomi | Reparationsvarv | Skeppsbyggnad

Full fart på nedlagt varv

I januari förra året levererade Odense Steel Shipyard det sista fartyget, den danska marinens Niels Juel, därefter stängdes Danmarks sista storvarv. Varvsanläggningen fick dock nytt liv som Lindø Industripark och årsomsättningen har återigen passerat DKK miljard-strecket.

Varvet startades av A.P. Møller-Mæersk i slutet av 1910-talet. Det sista fartyget som byggdes för egen räkning och levererades till ett av koncernens rederier var containerfartyget Mathilde Maersk på 7.000 TEU som kom 2009.

Konkurrensen från Asien blev till slut för svår att möta och 2012 var det slut med större fartygsbyggande i Danmark. Fast anläggningen har fått nya verksamheter sedan Maersk pumpat in DKK 200 miljoner i anläggningen.

Populärt ställe

58 nya verksamheter har etablerat sig på det forna varvsområdet och ledningen för Lindø Industripark räknar med att mellan 1.300 till 1.500 människor skall vara verksamma på området i slutet av nästa år, skriver Børsen.

En av de första verksamheterna som flyttade till Lindø var Fayard, tidigare Fredericia-varvet. En annan stor aktör är Bladt Industries som tillverkar fundament till vindkraftverk. Det är populärt att jobba på Lindø. När Bladt sökte 300 nya medarbetare fick man 2.000 ansökningar.

Maersk har inga planer på att behålla industriparken eftersom den inte ses som en kärnverksamhet. Kommer det en hugad spekulant med ett attraktivt erbjudande så säljer man.

Kommentarer

 • Glenn

  Varför skriva om ett Danskt varv som vi inte har med att göra, Se runt hörnet istället på
  Götaverken Cityvarvet som är på väg ner i djupet på grund av dålig ledning och okunskap inom
  branschen . Ska vi ha kvar ett varv i Göteborg bör något göras omedelbart för att få Cityvarvet på fötter igen , eller vill kommunen bygga sin senil Riviera hela vägen från Eriksberg till Ringön.

  • Johan

   Nog för att Göteborgspolitikerna kan vara korkade, men så korkade att de räddar Holländska varvsfilialer vore intressant att se.
   Eller vill du att Svenska skattepengar ska stötta utländska små privatföretag?

 • Anonymous

  Glenn, kanske bra med bättre koll innan du kommenterar. Varvet sedan länge inte svenskägt.

 • Anonym 2

  ”Kallas” fortfarande Götaverken Cityvarvet… 😉

 • Ture

  Jeanette du e ju köpt

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.