Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Förnyad Viking Cinderella åter i trafik

Svenskflaggade Viking Cinderella har förnyats både utvändigt och invändigt under sin tre veckor långa dockning vid Oresund Drydocks i Landskrona.

De vågformade ränder som introducerades på skrovet på Viking Grace pryder numera flera andra fartyg i Viking Line-flottan, så även Viking Cinderella. Fartyget var tillbaka i trafik på kryssningslinjen Stockholm–Mariehamn den 25 januari efter en dockning och ombyggnad i Landskrona.

Nya restauranger

Restaurangkonceptet har delvis förnyats. Ombord finns något som Viking Line uppger att är Nordens första Bottega Proseccobar, vinbaren The Golden Bar, och grillrestaurangen Ocean Grill. Så gott som all gammal inredning i nattklubben har bytts ut och nu har den tre däck höga Étage bland annat en större nöjesscen och ett utökat dansgolv.

Ett antal standardhytter har totalförnyats så att Viking Cinderella nu har ett dubblerat antal hytter med dubbelsäng.

Egen arkitekt

Den förnyade inredningen har planerats av Johan Nordberg, arkitekt på Viking Line.

– Vi har uppdaterat inredningen ombord på Viking Cinderella utifrån den moderna kryssningsresenärens behov och preferenser. Målet har varit att göra det både bekvämt och tilltalande för ögat, med fokus på komfort, ljussättning och genomtänkta detaljer i behaglig harmoni. Stilren italiensk design går igen i både möblemang och belysning i såväl restauranger som nattklubben Étage. Viktiga inslag i restaurangernas interiör är mörkt trä, guld och koppar, med komponenter från finska Vallila och italienska Tonon och Pedrali. I restaurang Ocean Grill återfinns även havstemat i form av en vit vågmönstrad vägg, säger Johan Nordberg.

Nytt kontrollsystem i maskin

På den tekniska sidan är den mest omfattande uppgraderingen att maskineriets automationssystem har bytts ut.

Viking Cinderella är byggd 1989 och har efter det byggts om ett par gånger, bland annat inför omplaceringen från Finska viken till sin nuvarande kryssningstrafik på Ålands hav 2003. Detta är emellertid den största uppgraderingen hittills.