Reeferfartyget Ice Rose var inblandad i en kollision i Öresund i förmiddags.

Fotograf: Arkivbild: Wikimedia

Kategori: Haveri

Fartygskollision i Öresund

En rysk korvett kolliderade med ett kylfartyg på den danska sidan av Öresund i förmiddags. Inga personskador eller läckage har rapporterats.

Det var vid tiotiden i förmiddags som kylfartyget Ice Rose, flaggat på Marshallöarna och ägt av rederiet Maestro med huvudkontor i Schweiz och kontor i Köpenhamn, kolliderade med en rysk korvett av Parchim II-klass. Kollisionen ägde rum söder om Drogden fyr på den danska sidan och den danska motsvarigheten till Sjöfartsverket har lett insatsen, vilket flera medier rapporterat om.

Kraftig dimma

Vid tidpunkten för kollisionen ska det ha varit kraftig dimma. 

– Jag kan se att de båda seglade norrut med lite olika kurs och att det slutade med att de körde in i varandra, säger vakthavande officer Klaus Rasmussen till TT.

Inga personskador eller läckage från något av fartygen har rapporterats, utan endast lindriga skador på fartygen.

Var på väg till Göteborg

– Oss veterligen finns inga personskador. Den ryska korvetten har 70 personer ombord, men har inte uppgett några skador, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral till Sjöfartstidningen. Enligt honom hade det ryska fartyget inte på sin ASI.

Ice Rose, byggd 1985 och med en längd på 145 meter och på 14.567 dwt, var på väg till Göteborg från Sankt Petersburg i Ryssland. Fartyget hölls efter kollisionen kvar på plats för besiktning.