Fotograf: Tumisu/Pixabay

Kategori: Hamn/Logistik

EU-miljon till Helsingborgs Hamn

Helsingborgs Hamn har fått en miljon kronor från EU för att förbättra hamnens IT-säkerhet.

Nu ska IT-systemen i Helsingborgs Hamn bli ännu bättre på att stå pall mot attacker. Övervakningen av dataläckage och förmågan att upptäcka och reagera på intrångsförsök via mejl, ransomware eller trojaner ska stärkas.

NIS-direktivet

Det hela bygger på kraven i NIS-direktivet (Network Information Security) från 2016, som säger att EU:s samtliga leverantörer inom transport, energi, bank, finans, hälso- och sjukvård, dricksvatten och digital infrastruktur ska leva upp till samma stränga regler vad gäller IT-säkerhet. 

Den miljon kronor som Helsingborgs Hamn fått för att uppfylla NIS-direktivet kommer från EU:s Innovation and Networks Executive Agency (INEA).

”Tillfredsställande”

Enligt projektledarna Anders Tillmar och Stefan Karjalainen handlar det om ett fortgående arbete som nu får möjlighet att lyftas ytterligare några nivåer.

– Kontinuerlig support och filtrering av larm och rapporter samt hantering av incidenter kommer att säkerställas. Dessutom ska vi komplettera våra systemverktyg för att stärka ramverket för cybersäkerhetskydd. Det känns väldigt tillfredsställande, säger de två i ett pressmeddelande.