Fotograf: Tony Hisgett

Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Brand ombord på kryssningsfartyg

En brand bröt ut på kryssningsfartyget Grandeur of the Seas på måndagen. Fartyget var på väg till Bahamas när de 3.000 ombordvarande väcktes av brandlarmet mitt i natten. 

Passagerarna och besättningsmedlemmarna uppmanades att uppsöka närmaste evakueringsstation och ta på sig flytväst under tiden som elden släcktes. Enligt rederiet Royal Caribbean var branden begränsad till den aktre delen av fartyget och kunde relativt snabbt släckas. Vid 07-tiden på morgonen kunde passagerarna återvända till sina hytter. 

Med undantag av bland annat några svimningsanfall och ett fall av högt blodtryck uppges ingen av de 2.224 passagerarna eller 796 besättningsmedlemmarna ha blivit skadad i samband med branden. 

Branden ombord på Grandeur of the Seas är inte den första incident som drabbat de internationella kryssningsrederierna i år. I februari drev Carnival Cruise Lines fartyg Carnival Triumph omkring utan ström i Mexikanska golfen i fyra dygn efter att en brand brutit ut i fartygets maskinrum, och i mars drabbades samma rederi av ytterligare ett bakslag. Då fick Carnival Dream fel på nödgeneratorn och tvingades flyga hem samtliga 4.300 passagerare medan fartyget fick ligga kvar i hamn på den västindiska ön St Martin tills felet hade åtgärdats. 

Kommentarer

 • Anonymous

  Deras Fartyg Skulle Inte Jag Vilja Åka Med
  JR

 • pol-man

  Inte jag heller.

 • Andreas

  Olyckorna och tillbuden blir fler och fler på de här båtarna, och det kommer bara öka. och jag är inte ett dugg förvånad. Besättningarna kommer i stort sätt enbart från 3:e världen där ordet säkerhet inte finns. Det är så de amerikanska kryssnings jättarna bemannar idag.
  Vänta och se, mer kommer…..

 • Rainer Johansson

  Olyckorna och till buden ökar,jovisst,men det som är det mest bekymrande att dessa olyckor även sker på de nyare fartygen som är mycket bättre utrustade på sin säkerhetsnivå än äldre fartyg,vad kan det bero på:
  Helt klart är att fartygen växt till en storleks ordning som är på gränsen till för stort,men även det fenomenet som det byggs ju årligen mycket nytt tonnage,såtillvida har ju mängden av fartyg på ca 10-15 år nästan fördubblats.
  Men tyvärr händer detta nästan dagligen,små incidenter som ej kommer upp på tidningsspalter.

 • Micke

  Attn: Andreas …

  Bättre att vara tyst när man inte vet vad man pratar om.

  Håll dig till de Svenska båtarna så kan vi andra arbeta internationellt

 • Thomas

  får man inte ha en åsikt??

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.