Nu är Björkskär döpt

Går det på tok till sjöss i sommar (Gud förbjude) är det bra om du råkar befinna dig norr om Åland. Där finns nämligen just nu alerta sjöräddare och Nordens nyaste sjöräddningsbåt i form av Rescue Björkskär. Den byggdes i Hunnebostrand och är den trettiotredje i serien som skapats av Svenska sjöräddningssällskapet.

Att Ålands sjöräddningssällskap alls kunnat genomföra projektet är en följd av en generös donation av makarna och Ålandsvännerna Margaretha och Lennart Westling. Lennarts familj härstammar från den lilla ön Björkskär i den spännande skärgård som hör till Saltvik, en av Ålands sexton kommuner.

Lördagen den 24 maj var det dags för det högtidliga dopet av Rescue Björkskär i Hamnsundet, Saltvik. Gudmor Margaretha Westling skötte uppgiften med bravur inför hundratals åskådare. Hyllningarna från samarbetsorgansationer och myndigheter höll sedan på en god stund innan Svenska sjöräddningssällskapets Per-Egon Persson berättade mer om bygget.

Sjöräddningen är en av många ideella föreningar på Åland som klarar sig tack vare det allmännyttiga spelbolaget PAF vars överskott till hundra procent går till olika former av välgörenhet.

Ålands sjöräddningssällskap är en viktig aktör när det handlar om säkerheten i vattnen kring Åland. I fjol företog sällskapet 120 olika räddningsuppdrag fördelade på svål privata fritidsbåtar som fartyg vilka sköter den omfattande året-runt-trafiken till den åländska skärgården.

Margaretha Westling döper Björkskär (Youtube)

Per-Egon Persson berättar om sjöräddningsbåten 12-33 (Youtube)

IMG_2357

Så här såg hon ut, Rescue Björkskär i samband med dopet förra veckan. På fördäck ses konferenciern Andreas Perjus, Ålands sjöräddningssällskaps ordförande Lennart Joelsson, donatorerna Lennert och Margaretha Westling samt verksamhetsledaren Dag Lindholm.

IMG_2359

Räddningskryssaren Hans Helenius är den åländska sjöräddningens Grand Old Lady. Hon har undsatt hundratals nödställda genom åren och är numera pensionerad.

IMG_2360

 

Några av de övriga sjöräddningsbåtarna tillsammans med en besökare från den finländska sjöräddningen som kom med doppresenter.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.