Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Tank | Regelverk

Befälhavare åtalas för grovt sjöfylleri

Det blir åtal mot befälhavaren på tankfartyget Zebron, som i mitten av september gick på grund i Stockholms skärgård. Troligen kommer han också att åtalas för brott mot fartygssäkerhetslagen.

– När det gäller den del som rör grovt sjöfylleri så är det färdigutrett, där har vi allt vi behöver eftersom han både har blåst och lämnat urinprov. Men när det gäller den andra delen så är vi inte helt färdiga, säger Susanne Öhbom, åklagare vid Södertörns åklagarkammare. 

Hade nyttjandeförbud

”Den andra delen” som åklagaren Susanne Öhbom syftar på handlar om att Zebron vid grundstötningen den 18 september framfördes trots att fartyget var belagt med nyttjandeförbud. Eftersom man fortfarande inte har lyckats reda ut de exakta ägarförhållandena för Zebron är det ännu oklart hur man kommer att agera på den punkten.   

– Det lutar dock åt att befälhavaren kommer att åtalas även för den delen, säger Susanne Öhbom. 

Oklara uppgifter 

En ytterligare del i ärendet handlar om befälhavarens behörigheter, där det också råder vissa oklarheter. 

– Om han saknar behörigheter så är ju det normalt straffbart, men eftersom han är spansk medborgare och har utländsk utbildning så har det varit lite komplicerat att få reda på om hans utbildning överensstämmer med svensk utbildning.   

Senast på fredag klockan 11 ska åtal vara väckt i fallet.

Kommentarer

 • Anonymous

  Är det inte sjöfartsverkets ansvar att reda ut om en utländsk behörighet är gottagbar när dom beviljar sitt endorsement?? Är inte det just vad den processen handlar om då??

  • Anonymous

   Såvitt jag förstår är båten inte längre svensk så svenskt endorsement är inte aktuellt.
   Det som skall utredas är väl mer om behörigheten är godtagbar enligt STCW.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.