Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi | Fartygsaffärer

Bakslag för Stena hos konkurrensmyndigheten

Konkurrensmyndigheterna på Irland förklarar Stena Lines köp av två DFDS Seaways-linjer på Irländska sjön som ogiltigt. I affären, som är värd EUR 47,5 miljoner, ingår fyra fartyg och 170 anställda.

Den 17 december meddelade Stena Line konkurrensmyndigheterna att affären var genomförd – trots att man inte fått grönt ljus. Därmed bröt man mot konkurrenslagstiftningen.

– Det är inte acceptabelt att genomföra en sådan här affär innan man fått godkännande från konkurrensmyndigheterna. Alla uppgörelser av den här typen är därför ogiltiga, säger Stanley Wong, ansvarig chef för uppköp och sammanslagningar vid konkurrensmyndigheterna på Irland.

Stena Lines uppköp kommer nu att granskas av myndigheterna för att avgöra om det kan genomföras. Stena Line har meddelat brittiska myndigheter att den förvärvade verksamheten kommer att fungera som en separat affärsenhet. Men detta ändrar inte faktumet att uppköpet bryter mot konkurrenslagstiftningen, menar konkurrensmyndigheterna på Irland.

Joakim Kenndal, informationschef på Stena Line, är inte alltför bekymrad över beskedet.

– Det här en typ av formaliafel och vi håller nu på att skicka in kompletterande information till myndigheterna. Orsaken till att vi agerade innan vi fått godkännande var att vi var måna om att komma till skott.

– Vi hade räknat med att myndigheterna skulle ha synpunkter. Förhoppningsvis innebär detta inte att det blir några förseningar i själva processen.

De aktuella linjerna är Belfast–Heysham och Belfast–Birkenhead.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.