Fotograf: Wärtsilä

Kategori: Miljö

Wasaline undertecknar SAILS-initiativ

Wasaline har som första nordiska rederi undertecknat SAILS-initiativet (Sustainable Actions for Innovative and Low-Impact Shipping) för god praxis för skyddandet av havs- och kustmiljön inom sjöfarten.

Med sitt nybygge Aurora Botnia, som byggs på Rauma Marine Constructions i Raumo, Finland, överträffar Wasaline på flera punkter rådande miljökrav. Genom att underteckna SAILS uppger rederiet att det vill bidra till att skydda och förbättra havsmiljön på ett hållbart sätt.

Olika områden

De som undertecknar initiativet förbinder sig att frivilligt och utöver sina lagstadgade plikter vidta specifika åtgärder inom flera olika områden som exempelvis reducerat fartygsbuller under vatten, minskade utsläpp av växthusgaser och övriga föroreningar i atmosfären, starkare anknytning till den vetenskapliga sektorn samt optimerad energieffektivitet.

– Hållbarhet är en viktig faktor för oss på Wasaline. Vår passagerarfärja är den första som byggs enligt kraven för klassbeteckningen Clean Design, vilket ger en bra utgångspunkt för initiativet, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg i ett pressmeddelande.

Franskt initiativ

Rederiet uppger att beteckningen Clean Design beviljas nya fartyg som bevis på vidtagande av frivilliga åtgärder för att förhindra föroreningar och leva upp till framtida miljöbestämmelser.

SAILS-initiativet sjösattes i juli i fjol av det franska Departementet för ekologisk och solidarisk övergång med stöd av Frankrikes rederiförening Armateurs de France. Tidigare har bland annat Grimaldi Group och ett antal franska rederier anslutit sig till initiativet.