Fotograf: Lars-Eric Frennesson

Kategori: Skeppsbyggnad | RoRo

Wallenius beställer två nya bilfraktfartyg

Wallenius Lines beställer två nya post panamax bilfraktfartyg från kinesiska Tianjin Xingang Shipyard för leverans under 2016.

Wallenius Lines meddelar att man verkställer den option som skrevs i juni 2013 och har nu således fyra post panamax bilfraktfartyg i beställning vid Tianjin Xingang Shipyard inalles.

Leverans nästa år

Fartygen blir 200 meter långa och 36,5 meter breda och får en kapacitet på 8.000 bilar. Det vill säga samma kapacitet som de största fartygen sedan tidigare i Wallenius flotta men drygt 4 meter bredare för att utnyttja bredden i Panamakanalen när utbyggnaden av kanalen är klar.

De nya fartygen ska vara optimerade för låga bränslekostnader och en låg inverkan på miljön. Serien kommer att levereras åren 2015 och 2016.

Opereras av WWL

Tianjin Shipyard i staden med samma namn är en del av statliga Northern Shipyard Group of China. Nybyggena kommer att opereras av Wallenius Wilhelmsen Logistics, ett bolag som Wallenius Lines äger till 50 procent.

Wallenius tog i januari 2013 leverans av sitt senaste nybygge, Tosca, med en kapacitet på 6.500 bilar, som var det sista i en serie byggda på Mitsubishi Heavy Industries.

Kommentarer

 • Anonym

  undras om det blir svensk besättning???
  Ialla fall delvis…

 • Ove myrberg

  Det ska vara indianer på de fartyget.

 • Anonym

  Det vet du Ove? Jag som jobbar i wallenius ve att det inte finns några indier på wallenius fartyg. Varken de svenska eller Singapore flaggade. Så varför ska dom börja nu?

  • Sailor

   Han skrev indianer och jag tror han försökte vara en gnutta ironisk!

   • Frölunda Indianen

    En så kallad Göteborgsvits?

 • Anonym

  Hej.jaså indier,ja så trist,på ett sånt fint rederi,var i gamla carmen 74,nordbor,är vi så olönsamma eller,kanske dags för DO,funderar på det,,vi svenska sjömän verkar ju vara så,

  • Lennart Strand

   Hej på dig anonym! var själv i M/S Carmen hon som var byggd 63 mönstrade på Nov-73 och av juni-75 så vi måste ha varit i henne samtidigt jag seglade som matros båsen hette Feans Eley och en annan matros hette Viking Toivonen Mvh L.Strand

 • Ake Babord Larsson

  Gammla damen Carmen 63 var jag Matros 77,Viking och Eley loste av varandra Bosuns

  • Lennart Strand

   Hej Åke, M/S Carmen såldes väl 77 om jag inte minns fel, när jag var i henne hade vi en matros som heter Jan Jönsson han brukar tillbringa vinterhalvåret i Filippinerna bor inte du där också? Vi har en gemensam sjökamrat till Tor Silander som också seglade båsen bla. i M/S Figaro vi var där 72 sen tror jag att han var i Vanadis bla, vi brukar ha telekontakt i bland.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.