Viking Glory lämnar varvet i Kina.

Fotograf: Kari Shao

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Viking Glory lämnade varvet

Viking Lines nybygge Viking Glory inledde tisdagen den 28 december sin närmare fem veckor långa resa från varvet Xiamen i Kina till Åbo.

Viking Glory tas hem av en besättning på 40 personer under befäl av sjökapten Ulf Lindroos. På sin första resa går Viking Glory genom Suezkanalen och de danska sunden. Under resan anlöps Singapore, Galle (Sri Lanka), Suez, Algeciras och Köpenhamn. Under hamnanlöpen sker bland annat bunkring, proviantering och byte av en del av besättningen, uppger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line. En del av besättningen är med under hela resan.

  • Viking Glory lämnar varvet i Kina.

    Fotograf: Kari Shao

  • Projektchef Kari Shao, Viking Line.

    Fotograf: Kari Shao

16 knop

Finskflaggade Viking Glory planeras hålla en genomsnittlig marschfart på 16 knop. Huvudsakligen används MGO (marin gasolja) som bränsle, men i liten utsträckning även LNG.

– Glorys hemresa är en väldigt spännande och speciell arbetsuppgift som har krävt omsorgsfull planering och specialarrangemang. Under resans gång stöter man på varierande väderförhållanden och en lång sjöresa är också i övrigt utmanande. Men vi har erfarna sjömän ombord och har kunnat kartlägga möjliga risker och fundera ut handlingsplaner med tanke på olika situationer. Säkerhet och ekonomi utgör ramarna för vår ruttplanering, säger Viking Glorys befälhavare Ulf Lindroos i ett pressmeddelande.

Jobben fortsätter under resan

Vid hamnanlöpen kommer även personal från olika leverantörer ombord för att fortsätta med utrustningsarbetena.

– Vi har väntat ivrigt på att få ta hem Glory. De ivrigaste av oss packade sina resväskor redan ett par veckor före avresan och förde bagaget till varvet för förvaring. Intresserade passagerare skulle också ha funnits, men de kunde vi inte ta med eftersom vi kommer att arbeta med att bygga och färdigställa saker ännu under resans gång, säger Ulf Lindroos.

Efter ankomst till Åbo blir det några hektiska veckor vid kaj innan den första resan i ordinarie trafik på linjen Åbo–Åland–Stockholm den 1 mars 2022.

– Personalen ska inskolas, vi håller säkerhetsövningar, vi ska utrusta henne med madrasser, textiler, inredningsartiklar, kärl, taxfreevaror med mera, säger Johanna Boijer-Svahnström till Sjöfartstidningen.

Viking Glorys resa kan inom de närmaste dagarna börja följas i Viking Liners sociala medier på Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube, WeChat och Linkedin.