Fotograf: Pär-Henrik Sjöström & Högskolan i Kristianstad

Kategori: Passagerarsjöfart | Folk/företag

”Ut och ta för er!”

Lottie Knutsons uppmaning till sjöfarten i allmänhet och passagerarsjöfarten i synnerhet är att ta plats, bli synlig för allmänheten och bättre på att ta vara på trender.

Hon blev riksbekant i samband med flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 då hon var kommunikationsdirektör på Fritidsresor. Efter en lång karriär i resenäringen är Lottie Knutson numera styrelseproffs och föreläsare.

På Svensk Sjöfarts webbsända höstmöte kommer hon med både kritik och pepp till svensk sjöfart. Hon tycker framför allt att sjöfarten inte lyckas tala med tillräckligt tydlig röst.

– Ut och ta för er! För jag vet ju hur viktig sjöfarten är, men jämför med till exempel den enorma proportion i medieutrymme som flygbolagen får just nu, säger hon.

Hänga på trenderna

Att den svenska sjöfarten inte får uppmärksamhet tror hon beror på att allmänheten inte förstår dess betydelse. Branschen måste inte minst nå ut med budskapet om vad man redan uträttar på hållbarhetsområdet.

Lottie Knutson beskriver ett trendskifte inom resandet där vi nu kommer att resa mycket mer i närområdet. Cykling, vandring och landsbygdsaktiviteter är redan starka trender i andra länder. I sammanhanget bör de marina upplevelserna lyftas fram bättre.

Även den klassiska bilsemestern är på väg tillbaka, men nu i elbil eller laddhybrid. Hon påpekar att den trenden är en gyllene möjlighet för passagerarrederierna, men då duger det inte att inte kunna erbjuda laddning av elbilar ombord.

Ligger lite efter

Sjöfarten har enligt Lottie Knutson nu en möjlighet att tänka om och tänka nytt, och kanske snegla på charterturismen och hotellnäringen.

– Där är man otroligt skicklig på konceptualisering och paketering, det vill säga anpassa erbjudandet efter olika målgrupper.

Design är lika viktigt som mat och dryck för statusmedvetna resenärer, påpekar hon och tycker att rederier i Sverige ”ligger lite efter” på området.

– Tittar man runt på de flesta av våra fartyg så ser det ganska mycket ut ombord som det alltid har gjort. Det finns mycket att göra om man vill höja statusen och få upp marginalerna från konsumenterna.

Programmet på Svensk Sjöfarts höstmöte fokuserar på framtidens sjöfart och innehåller förutom Lottie Knutson en mängd framstående talare som infrastrukturminister Tomas Eneroth, Karin Orsel från MF Shipping/Thun Tankers BV och Lucy Gilliam från Transport and Environment. Webbsändningen finns i sin helhet på Svensk Sjöfarts hemsida.