Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Uppskattad mässa i Göteborg

Skärgårdsredarnas leverantörsmässa är mässan som är vad den låter som: en mässa enbart för leverantörer till skärgårdsredarna. På torsdagen arrangerades den för andra gången. 

– Mässan har vuxit en del sedan förra gången för två sedan, och det är ju spännande att se hur mycket man kan spänna bågen. Men samtidigt så vill vi inte att den ska bli hur stor som helst. Våra utställare uppskattar att mässan bara är under en enda dag, och att den arrangeras just vartannat år, säger Affe Norgren, vd för Skärgårdsredarna, som är en branschorganisation för rederier med färjor och passagerarfartyg för upp till 500 passagerare i nationell fart. Totalt har man 130 medlemsrederier som tillsammans har över 350 fartyg.

Bra mix

I likhet med premiärmässan för två år sedan arrangerades även årets mässa i Eriksbergshallen i Göteborg, där ett 50-tal utställare under torsdagen visade upp sina produkter och knöt kontakter. Mässan hålls dagen efter Skärgårdsredarnas höstmöte, och det var också där mässan en gång uppstod: inför varje höstmöte ringde allt fler leverantörer som ville ställa ut på mötet, tills föreningen till slut fann det för gott att anordna en regelrätt leverantörsmässa.

– Vi har en bra mix på utställare i år, och det är verkligen inga problem att få hit leverantörer. Men vi vill inte att det blir som en vanlig mässa där man bara går runt och äter godis och plockar på sig pennor. Vi vill att det ska vara rätt publik här och att det är komprimerat, så att det blir någon nytta med att vara här, säger Affe Norgren.

Dialogmöte på eftermiddagen

Enligt Skärgårdsredarnas Henrik Börjesson kom det 300 besökare när mässan arrangerades för två år sedan, medan man i år hoppas på 400-500 besökare. Inte minst hoppas man på många besökare till torsdagseftermiddagens dialogmöte om det nya nationella regelverk för sjöfarten som är planerat att införas 2017.

– Det är ett helt nytt regelverk baserat på vår trafik. I korthet handlar det om att Transportstyrelsen inte ska ha samma tillsyn som tidigare, utan att det blir mer egenkontroll för oss. Så det kommer säkert att bli en hel del diskussion om detta under dialogmötet, säger Henrik Börjesson och förklarar att det kommande nya regelverket inte har med införandet av inre vattenvägar att göra.

Måste harmoniseras

– Nej, men däremot så måste det harmoniseras med föreskrifterna för inre vattenvägar, så att det inte blir någon konflikt. Det finns många frågor kring detta och annat om regelverket, så till dialogmötet kommer representanter från Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, Näringsdepartementet och Kustbevakningen att medverka.

I bildspelet här ovan ser du vad några av utställarna tycker om Skärgårdsredarnas leverantörsmässa!