Fotograf: Bent Mikkelsen

Kategori: Specialfartyg | Offshore | Skeppsbyggnad

Två nybyggen till Esbjerg samma dag

Onsdag denna vecka var ovanlig i Esbjergs hamn. Samma dag kom två nybyggda fartyg, både med dansk flagg, till hamnen på jungfruresan.

Det första fartyget var Esvagt Celina, som kom från Singapore till hemmahamnen i Esbjerg. Senare samma dag kom nybygget Sea Gale direkt till Esbjerg från byggvarvet Danish Yacht i Skagen. Sea Gale är den andra i en serie av tekniskt avancerade SWATH-katamaraner som ska användas för transport av installatörer till och från vindkraftverk till havs. Sea Gale är bygd för FOB Swath AS i Bergen, som ägs av Fredrik Odfjell genom sitt danska dotterbolag Offshore Windservice A/S.

Bytte namn

Sea Gale, sjösattes med namnet FOB Swath 3, men bytte namn i samband med en längre bareboatcharter till A2SEA och skall omedelbart användas för transporter till vindkraftverk i tyska delen av Nordsjön. Båten får bashamn i Havneby på Rømø.

Sea Gale är konstruerat av kolfibrer på varje sida av ett kärnmaterial som ger en signifikant lägre vikt än liknande fartyg i aluminium. Längden är 25,7 meter och bredden 10,6 meter. Fartyget har MTU-maskiner med 1.800 kW effekt och har en marschfart på 25 knop. Prislappen på Sea Gale är DKK 53 miljoner, medan Esvagt Celina kostar cirka DKK 65 miljoner.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.