Monjasa Reformer.

Fotograf: Monjasa

Kategori: Tank

Sex kidnappade från den danska tankern

Danskägda produkttankern Monjasa Reformer har nu lokaliserats, men sex av de 16 besättningsmedlemmarna ska ha kidnappats av piraterna.

Det var den franska marinen som lyckades lokalisera fartyget 91 nautiska mil utanför ö-nationen Sao Tome & Principe i Guineabukten under torsdagskvällen, det skriver TradeWinds. Franska marinens patrullfartyg Premier L’Her hittade fartyget på väg till Nigeria under en flygning med drönare.

Det danska rederiet Monjasa som äger fartyget bekräftar enligt TradeWinds att en del av besättningen blivit bortförd, men vill inte vara mer specifika av säkerhetsskäl.

Sex kidnappade

Fartyget hade 16 besättningsmedlemmar ombord, ingen dansk medborgare enligt rederiet.

Den återstående delen av besättningen på fartyget meddelade enligt TradeWinds till den franska marinens fartyg att sex av deras kollegor blivit kidnappade, vilket står i motsats till tidigare rapporter om att det skulle röra sig om tre besättningsmedlemmar.

Fortsätter arbetet

De tio personerna ombord som lokaliserats och räddats ska vara vid god hälsa och får nu enligt rederiet lämplig behandling efter händelserna.

– Våra tankar går till de saknade besättningsmedlemmarna och deras familjer i denna påfrestande tid. Monjasa fortsätter att arbeta nära de lokala myndigheterna för att säkerställa att våra sjöfarare kan återvända hem på ett säkert sätt till sina familjer, skriver rederiet i ett uttalande och tackar samtidigt den franska marinen och andra inblandade parter för hjälpen.

Lyfter piratfrågan

Det Liberia-flaggade tankfartyget Monjasa Reformer på 13.700 dwt bordades av pirater utanför Pointe Noir i Kongo-Brazzaville i lördags. Fartyget byggdes 2003 som Ekfors för svenska Ektank, vilka sedan sålde fartyget till det danska rederiet i december 2022.

Efter piratattacken lyfter nu den danska branschorganisationen Danske Rederier problemet med piratattacker i regionen.

– Den nuvarande situationen visar tydligt att de flesta länder i regionen inte har de nödvändiga resurserna eller kapaciteten för att reagera på en sådan incident. Vi bör därför överväga vilka mindre bidrag till ökad utbildning eller övervakning Danmark kan skicka medan våra örlogsfartyg är upptagna på annat håll, säger Anne H. Steffensen, vd på Danske Rederier i ett pressmeddelande.

Antalet piratincidenter i Guineabukten har minskat från 35 under 2021 till 19 under 2022. År 2020 var siffran 84 attacker.