Fotograf: Transportgruppen

Kategori: Hamn/Logistik | Ekonomi | Politik

Transportstrejk avblåst

Den omfattande strejk inom den svenska transportsektorn som utbröt klockan 12 idag onsdag blev kortvarig. Redan efter en timme meddelades att strejken var avblåst. 

Den stora tvistefrågan i årets förhandlingar har gällt de anställdas anställningstrygghet och på vilket sätt transportföretagen ska kunna använda sig av bemanningsföretag. När det gäller lönenivåer och avtalslängd har man i princip varit överens. 

Trots att förhandlingar pågick till långt in på onsdagsnatten kunde parterna inte enas, och som en följd av det meddelade Transportarbetarförbundet att man skulle ta ut anställda på 24 av Sveriges godterminaler i strejk. 

Hamnarbetarna sympatiserade

Så skedde också, och samtidigt riskerade konflikten att utvidgas. Strax innan klockan 12 meddelade nämligen Svenska Hamnarbetarförbundet man stödde strejken och skulle ”ställa upp med sympatiåtgärder när Svenska Transportarbetarförbundet så begär”. 

Några sådana åtgärder krävdes dock inte eftersom parterna redan klockan 13 meddelade att man kommit överens om ett nytt transportavtal och att strejken därmed var avblåst.

Arbetsgrupp ska tillsättas

– Det här är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande för Transportarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

Förutom en stärkt förhandlingsordning vid användandet av bemanningsföretag ska en partsgemensam arbetsgrupp inrättas för att se över konkurrensneutraliteten i åkeribranschen och arbeta med ”den besvärliga konkurrenssituationen i åkeribranschen”. Gruppen innehåller representanter för både fack och arbetsgivare.

– Jag är väldigt nöjd med avtalet. Nu får vi äntligen de verktyg vi behöver för att gemensamt städa upp i branschen, säger Lars Lindgren.

Bägge parter nöjda

Även arbetsgivarna är nöjda med avtalet och att strejken är över.

– Jag är mycket lättad över att vi kommit överens. Avtalet ligger i linje med medlarnas bud igår och det av industrin fastställda märket, säger Peter Jeppsson, vd för TransportGruppen, Biltrafikens Arbetsgivarförbund och Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Avtalet löper över 3 år och innebär enligt facket att arbetstagarna erhåller lönehöjningar med 1.827 kronor på 37 månader, något som betyder att ersättningsnivåerna hamnar i linje med övriga LO-förbund.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.