Fotograf: Transatlantic

Kategori: Ekonomi | Offshore | Torrlast

Transägare sätter bulkrederi på börsen

Norska Western Bulk är på väg tillbaka till Oslo-börsen som rederiet avlistades från 2001. Aktier säljs för NOK 15 till 22 per aktie vilket skulle motsvara ett marknadsvärde på bolaget mellan NOK 2 och 3 miljarder. Introduktionen börjar den 3 oktober och rederiet hoppas vara listat igen den 24 oktober.

Rederiet opererar kommersiellt en flotta på 135 bulkfartyg och målet är en flotta på över 180 fartyg. Första halvåret i år nådde man en omsättning på USD 521.1 miljoner och gjorde en vinst på USD 8,7 miljoner. Huvudägare i Western Bulk är Kistefos som ägs av Christen Sveaas, styrelseordförande och huvudägare i Transatlantic. Kistefos ägarandel i Western Bulk är strax över 96 procent och i Transatlantic cirka 63 procent.

Investmentbolag

Kistefos är ett investmentbolag med hel- eller delägda bolag inom framförallt shipping, offshore, finans, IT, telecom och fastigheter. Förra året nådde man en omsättning på NOK 10,3 miljarder och redovisade en förlust på NOK 93 miljoner. Resultatet pressades framförallt av de tunga förlusterna inom Tranatlantics Industrial Shipping och Viking Supply Ships som redovisade en omsättning för hela koncernen på cirka 3,3 miljarder kronor och en total förlust före skatt på 356 miljoner kronor 2012. De året omsatte Western Bulk cirka USD 1.144 miljoner, motsvarande cirka 7,4 miljarder svenska kronor med den växelkurs som gällde vid årsskiftet, och en vinst före skatt på USD 28,3 miljoner, cirka 184 miljoner kronor.

Spridda intressen

Christen Sveaas äger också familjeföretaget Kistefos Træsliberi som tillverkar möbler och hyr ut stugor. Bland hans intressen finns också Kistefos Museum samt Kistefos Public Service Fellowship Fund som delar ut stipendier till norska studerande som läser ett masterprogram inom offentlig förvaltning på Harvard Kennedy School.