Fotograf: Bent Mikkelsen

Kategori: Offshore | Fartygsaffärer | Skeppsbyggnad

Tolfte Esvagt-systern från Singapore

Esvagt Celina, som är det tolfte systerfartyget från ASL Marine i Singapore, nådde denna vecka hemmahamnen Esbjerg efter nästan 45 dagar lång resa runt Afrika från varvet i Singapore. I samband med leveransen av Esvagt Celina har också Esvagt utnyttjat optioner för ytterligare två systerfartyg som ska levereras under 2014.

De två fartyg som levereras 2014 kommer precis som Esvagt Celina att bli utrustade med så kallad winterization-utrustning. Detta innebär att alla horisontella ytor utrustas med värmekabel för att undvika isbildning under standbyuppdrag i kalla områden. Likaså är kranar och annan däcksutrustning också utrustad med värme så att de kan fungera i vinterförhållanden.

Liten hjälpkärra

Fartyget är utrustat med ett diesel-elektriskt maskineri med fem maskiner från Cummins som ger en marschfart på 12 knop. Det senaste nybygget har energioptimerats på det sätt att den har fått ett extra genset som är mindre än på de andra fartygen i serien, vilket minskar energiförbrukningen i standby till sjöss. Fartyget har kapacitet att ta max 300 personer under kortare perioder. Fartygets längd är 45,8 meter och bredden är 11,5 meter

Med leveranserna av Esvagt Celina och Esvagt Celeste i april når rederiets flotta 37 enheter och därmed fortsätter Esvagt A/S expansionen, vilket under 2012 innebar rekrytering av runt 100 personer.