Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Miljö

Teorin: utsläppet var tallolja

Jätteutsläppet i Bottenhavet tros vara tallolja, skriver SVT, som har granskat fallet.

Som Sjöfartstidningen tidigare rapporterat larmades Kustbevakningen förra veckan om ett omfattande utsläpp i Bottenhavet, 77 kvadratkilometer stort. Orsaken till utsläppet var oklart, men enligt Sveriges Television är en teori som nu utreds att utsläppet kommer från ett fartyg som levererat tallolja i Piteå och därefter rengjort sina tankar ute till havs.

SVT har kartlagt fartygstrafiken i området under den aktuella tidsperioden och hittat två tankfartyg som trafikerade Piteå vid tiden före utsläppet. Bara ett av dem – fartyget Celsius Monaco – befann sig i området vid tillfället då utsläppet ska ha skett.

Rengjorde tankarna

I en intervju med SVT säger rederiet Celsius Shipping att fartyget rengjorde sina tankar i Bottenhavet den 7 juni, en dag innan utsläppet syntes på satellitbilder.

– Vi gjorde en fullständig tömning och rengöring i Piteå hamn och sedan, när vi var på tillräckligt avstånd från land, gjordes en andra rengöring av åtta tankar. Det var helt enligt alla regler och protokoll, säger företagets styrelseordförande Jeppe Jensen.

Enligt Jensen är rengöringen en del av standardproceduren och helt laglig.

– Man sköljer ut de sista resterna, men det rör sig om små volymer. Att det skulle orsakat ett så här stort utsläpp låter väldigt osannolikt, säger han till SVT.

Vill varken dementera eller bekräfta

Kaptenen på Celsius Monaco ska ha kontaktats av Kustbevakningen redan i onsdags förra veckan, men efter det har rederiet inte blivit kontaktade av utredarna, enligt vad Jeppe Jensen säger till SVT.

Kustbevakningen vill varken dementera eller bekräfta uppgiften om det aktuella fartyget till SVT.