Fotograf: Tallink

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Tallinks nybygge blir MyStar

Tallink fortsätter på Star-temat vid namngivning av sina snabbgående ropax-färjor för linjen Helsingfors–Tallinn.

Den internationella tävling som Tallink utlyste i augusti gav 2.800 namnförslag från ett 30-tal länder för det nybygge som är i order vid varvet Rauma Marine Constructions i Raumo, Finland. De flesta förslagen kom från Finland, så även det vinnande namnet MyStar.

Leverans 2021

Byggnationen av den 212 meter långa ropax-färjan MyStar inleds i början av 2020. fartyget beräknas vara leveransklar i slutet av 2021.

– Vi var ganska säkra på att många fartygsentusiaster kring Östersjön skulle delta i namntävlingen. Det som överraskade oss var att så många förslag kom från olika håll längre bort i världen, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink-koncernen i ett pressmeddelande.

Udda förslag

Namnförslagen innehöll ofta orden star och Baltic. Vidare uppges att det fanns betydligt fler namn som anknöt till miljö och ekologi, till exempel med orden eco och green, än 2016, då en namntävling hölls för det föregående nybygget Megastar.

Som vanligt skickades även mindre traditionella namnförslag in. Bland dessa nämner Tallink namn som Speedy Gonzales, Great Finland, Queen Suomi, Suomenlinna, Mega Tallsinki Express, King Kong och Sibelius. Och så förstås legendariska Boaty McBoatface som i denna tävling fick den kreativa varianten Shuttle McShuttleface.