Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Tallink beställer från Meyer Turku

Om allting går i lås bygger Meyer Turku Tallinks nästa generation av skyttelfärja för trafik över Finska viken.

Idag, torsdag, har Tallink och Meyer Turku tecknat intentionsavtal om leverans av en bil- och passagerarfärja med LNG-drift för Tallink Shuttle-linjen Helsingfors–Tallinn. Kontraktet är värt cirka 230 miljoner euro och leveransen planeras till i början av 2017.

Nybygget blir 212 meter långt och får ett brutto om 49.000. Kapaciteten blir 2.800 passagerare.

Sjunde färjan

– Under åren 2002 till 2009 har det levererats en serie på sex bilfärjor till Tallink. Detta fartyg kommer att bli det sjunde nybygget för samma rederi. Jag är mycket nöjd att Meyer Turku fortsätter sitt goda och förtroendefulla samarbete med Tallink. Det intentionsavtal som vi undertecknat idag är viktigt för Meyer Turku och hela det finländska skeppsbyggnadsklustret eftersom byggnationen av en ny färjeprototyp skapar utomordentliga möjligheter för vidare tillämpning av de planerings- och byggmetoder som man har utvecklat, säger Jan Meyer, vd för Meyer Turku Oy.

Parterna uppger att de under de närmaste månaderna kommer att arbeta för att teckna slutgiltigt kontrakt och arrangera finansiering.

Kommentarer

 • Anonym

  Ser man på Tallink gjorde ett verkligt klipp. När fdet nya artyget börjar på rutten Hfors-Tallinn blir det nog hårda bud för Viking Line och Eckerö. De har så gamla fartyg att de kommer inte att klara sig i den hårda konkureensen mera, tyvärr.

  • Fikaren

   Gamla fartyg? Viking Lines Viking XPRS togs ibruk år 2008. Eckerö Lines Finlandia byggdes för tidigare ägaren Moby 2001 och renoverades helt före trafikstarten mellan Helsingfors och Tallinn 2012.

 • Anonymous

  De har väl råd nu när de sparkar svenska sjömän

 • Jan-Erik Eriksson

  Jag hoppas att TallinkSilja nu kommer lyckas med denna satsning och Viking Lines gamla fartyg får välbehövlig konkurrens.Sedan så kommer nog Star att flyttas till Stockholm-Åbo och Galaxy till Helsingfors-Tallinn eller Stockholm-Tallinn.

 • Anonym

  Tja, snarare flyttas nog Galaxy till Stockholm – Riga och Superstar till Stockholm – Åbo eftersom den båten har fler hytter och mer bildäck vilket man behöver på rutten. Baltic Queen blir nog kvar på Hfors – Tallinn för de behöver en party båt på rutten som drar tiotals busslass efter varandra från Viking EXPRS och Finlandia.

 • Peter

  Viking XPRS är ju yngre än både Star och Superstar. Varför kommentera om man inte kan fakta?

 • Marc

  Tallink silja kommer att sätta in det nya fartyget på tallinn – Helsingfors o baltic queen kommer kanske o ersätta Baltic princess som kommer kanske på sto – tallinn

 • Marc

  För svenskarna behöver inga party båtar

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.