Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Juridik

Sveriges Hamnar fälls i AD

I onsdags kom domen som betyder att Hamnarbetarförbundet får rätt i Arbetsdomstolen mot Sveriges Hamnar som döms för förhandlingsvägran. 

Svenska Hamnarbetarförbundet begärde förhandling i april förra året för att få till stånd en kollektivavtalslösning, men Sveriges Hamnar undvek att svara. En förhandling mellan parterna hölls i stället i mitten av juni, men då hade arbetsgivarorganisationen redan tecknat nytt avtal med Transportarbetarförbundet. 

Hoppades på lösning

Enligt Hamnarbetarförbundet hoppades man på en konstruktiv diskussion kring hur Hamnarbetarförbundet skulle kunna bli en fullvärdig avtalspart eftersom man organiserar de flesta hamnarbetarna. 

– Vi hade till exempel kunnat tänka oss en trepartslösning eller likalydande parallella avtal. I dagsläget har våra avdelningar ett välfungerande fackligt arbete och dialog med företagen i många av landets hamnar och det skulle underlätta om vi hade det även på pappret. Tyvärr var Sveriges Hamnar helt ovilliga att prata med oss i avtalsrörelsen, trots trycket från övriga näringslivet att få till en avtalslösning, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Näringslivet har länge försökt sprida bilden av att Hamnarbetarförbundet inte vill ha kollektivavtal. Den här domen visar att det tvärtom är arbetsgivarorganisationen som inte vill komma framåt i frågan. Våra medlemmar sitter på massa erfarenhet och kompetens som kan bidra till hamnarnas verksamhet runtom i landet, om man involverar oss som facklig part.

Har inte vägrat

Sveriges Hamnar skriver i ett pressmeddelande att man inte har vägrat att förhandla med Hamnarbetarförbundet. ”Sveriges Hamnar förhandlade med Hamnarbetarförbundet i juni 2017. Hamnarbetarförbundet krävde dock förhandlingar med Sveriges Hamnar i maj 2017 mitt under pågående avtalsrörelse. Detta var inte möjligt på grund av sedan länge inplanerade förhandlingar med de olika fackförbunden som Sveriges Hamnar har kollektivavtal med.” 

”Det första ska tillämpas”

Sveriges Hamnar döms av AD att betala 20.000 kronor i skadestånd till facket. Enligt Sveriges Hamnar får domen ingen större praktisk betydelse. Organisationen anser att det vore meningslöst att teckna ett centralt avtal efter förhandling med Hamnarbetarförbundet, eftersom man redan har ett avtal med Transport.