Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Reparationsvarv | Ekonomi

Stort intresse för Götaverken-auktion

Utförsäljningen av inventarierna från Damen Götaverken är nu i full gång. Enligt den ansvariga auktionsfirman är intresset större än väntat.

– Ja, intresset har varit jättebra. Det har varit många varv och många mekaniska verkstäder, och det är ju roligt om inventarierna kan komma till nytta, säger Robin Åsedal, kundansvarig på PS Onlineauktioner.

Många svenska varv

I tisdags hölls en första visning för den första delauktionen, och på torsdagen hölls visning nummer två. Till varje visning har cirka 150 personer dykt upp för att inspektera det som ska gå under klubban – vilket är allt från svetsmaskiner och bandsågar till transportcyklar och släggor.

– Vi hade räknat med många spekulanter och ett visst intresse från diverse olika varv, men inte att det skulle vara så här stort. Dels har det varit utländska varv, framförallt från de baltiska länderna, men framförallt har det varit överraskande många svenska varv som Gotenius och Ö-varvet. Dessutom har vi haft många utländska intressenter som inte varit på plats, utan ringt och hört sig för, säger Robin Åsedal.

Miljonbelopp

Utförsäljningen av inventarierna sker i fem separata auktioner, där den sista auktionen avslutas i februari-mars. Totalt ska 3. 000-4. 000 objekt säljas, vilka väntas inbringa 15-20 miljoner kronor.

– Då ingår inte de fyra kajkranar vi också fått i uppdrag att sälja. Där är värdet lite svårare att uppskatta än för övriga inventarier, men vi tror att vi till exempel för den största av kranarna kommer att få in mellan fem och tio miljoner.

Mycket återstår 

Parallellt med inventarieauktionerna pågår ett separat anbudsförfarande för de två dockorna. Enligt Morgan Hallén, likvidator och advokat vid advokatbyrån Vinge och den person som ansvarar för försäljningen av dockorna, är förhandlingarna nu inne i ett intensivt skede. Samtidigt har han svårt att säga exakt när dockorna kan tänkas vara sålda.

– Inget är egentligen klart förrän dockorna har lämnat Vinga. Även om vi är inne i slutfasen av försäljningen är det mycket som fortfarande återstår. Och när det gäller sådana här affärer vet man aldrig – plötsligt kan det dyka upp saker som kastar om allting.

Fortare än väntat

Enligt Morgan Hallén har förhandlingarna kring försäljningen av dockorna så här långt gått fortare än man trodde.

– Vi började i juni i år och utgick från att det skulle ta något år, vilket det brukar göra. Men nu ser det ut att gå fortare än så, vi bör åtminstone vara klara innan juni 2015.

Ger inte upp

Men trots inventarieförsäljningen och trots att försäljningen av dockorna tycks vara inne i ett slutskede har det konsortium som länge velat ta över varvet i dess helhet ännu inte gett upp.

– Nej nej, än är det inte kört. Vi väntar nu på svar från en part i förhandlingarna där vi hoppas på ett positivt svar. Tyvärr kan jag inte säga mer än så i nuläget, säger Jan Hermansson, tidigare anställd och talesperson för konsortiet, och fortsätter:

– Visst betyder det en del att man nu säljer ut inventarier, men där går ju saker och ting att ersätta. Värre vore det förstås om dockorna säljs, vilket vore dödsstöten för den typ av verksamhet vi ursprungligen tänkt oss – det vill säga ett reparationsvarv. Samtidigt skulle vi då kunna göra annat på platsen. Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss.